test

Derfor bør du skaffe deg et overspenningsvern

Om det elektriske utstyret på arbeidsplassen plutselig en dag skulle svikte på grunn av lynnedslag, belastninger i strømnettet eller atmosfæriske overspenninger, vil det for mange virksomheter oppstå totalt kaos og rådløshet på kontoret.

Særlig bedrifter som er avhengig av at PC-en fungerer til enhver tid, vil se på en slik hendelse som tatt rett ut av et mareritt. Da er et overspenningsvern løsningen som hindrer at du havner i knipa.

 

Påbudt fra og med juli 2010

Sannsynligheten er stor for at bedriften din allerede har et overspenningsvern installert. Fra og med 1.juli 2010 ble det nemlig påbudt å montere overspenningsvern i alle nybygg, samt under rehabilitering av eksiterende elektriske anlegg. Likevel finnes det mange eldre anlegg der ute som ikke er beskyttet mot lynnedslag, men som virkelig kunne trengt det. For selv om forskriftsendringene ikke omhandler eldre anlegg vil det ikke dermed si at et overspenningsvern ikke er en smart investering.

Heller ikke de som allerede har montert et overspenningsvern er helt utenfor fare. For maksimal sikkerhet bør vernet kontrolleres regelmessig, særlig etter kraftig tordenvær. Et overspenningsvern må skiftes ut dersom det har blitt utløst. Dette kan ha skjedd uten at du har merket noe til det. Derfor bør du regelmessig sjekke sikringsskapet ditt! Overspenningsvernet har et grønt merke dersom alt er i orden, men er merket rødt betyr det at vernet er utløst og må byttes.

Les også: Derfor er samsvarserklæring viktig         

 

Slik fungerer et overspenningsvern

Et overspenningsvern beskytter både det elektriske anlegget og det elektriske utstyret du har koblet til anlegget, mot eventuelle lynnedslag og overspenninger. Et grovvern plasseres i sikringsskapet og leder større spenningspulser til jord, slik at spenningene ikke forsaker skade i installasjonen.

For optimal sikkerhet bør det i tillegg supplementers med FG-godkjent finvern. Denne typen overspenningsvern er plugger som monteres direkte på stikkontakten til særlig følsomme og kritiske komponenter. Pluggvernet beskytter de elektriske apparatene mot små rester av spenning som grovvernet ikke fikk has på. Denne kan du montere selv – så fremt du vet forskjellen på en jordet og ujordet stikkontakt.

overspenningsvern

Finvern fra Micro Matic.

Les også: 5 grunner til at du bør bytte ut de gamle lyspærene med LED-pærer

 

Flere fordeler med overspenningsvern

I tillegg til å være en relativt billig investering som kan beskytte verdier og viktig data, er det mange fordeler med overspenningsvern. Det øker levetiden på elektronisk utstyr, skaper en høyere driftssikkerhet og beskytter mot brann. I tillegg vil et oppdatert elektrisk anlegg tilfredsstille alle de nyeste kravene i forskriftene. Flere forsikringsselskaper tilbyr en lavere forsikringspremie når overspenningsvern er montert, fordi risikoen for kostbare skader senkes betraktelig.

Selv om anlegget ditt ble installert før 2010 og dermed ikke har krav om overspenningsvern, er det derfor svært fornuftig å få et overspenningsvern ettermontert.

Les også: Slik gjør du huset ditt sikkert før ferien

 

Dette bør du sjekke etter et lynnedslag

Lynet trenger ikke å slå ned i bygningen det er snakk om for å gjøre skade, det kan faktisk slå ned et stykke unna. Det er derfor lurt å ta en runde på arbeidsplassen for å se om alt er som det skal etter et skikkelig tordenvær.

Begynn med å ta en titt på indikatoren til overspenningsvernet om alt er som det skal. Test deretter at alt utstyr fungerer som normalt. Gå over stikkontakter, brytere og ledninger og se etter misfarging og brente flekker. Kjenn etter om utstyr kjennes varmere ut enn det pleier, om noe lukter brent eller om det er støy på apparater som radio og TV.

Det er ikke alltid at feil som har oppstått etter lynnedslag kan ses med det blotte øyet av ufaglærte. Noen ganger kan problemet ligge å murre en stund før det blir oppdaget. For å unngå store, kostbare skader er det derfor lurt å kontakte en godkjent elektroinstallatør.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)