test

5 gode råd for å få elbilen til å takle kulda

Antallet elbiler på norske veier fortsetter å øke jevnt. For mange blir årets vinter den første med elbil, og da er det flere som lurer hvordan elbilen takler den norske vinteren.

Det er mange tiltak man kan gjennomføre for at elbilen vil yte maksimalt, tross minusgrader. For deg som tenker at elbilen stiller dårligere opp mot biler med forbrenningsmotor, kan vi bare legge den myten død med en gang. En elektrisk motor har ikke det samme problemet med å starte i sprengkulde, da det er verken olje som blir treg eller drivstoff som skal antennes. Det er så enkelt som at dersom du har strøm, vil motoren går rundt.

 

  1. Parker innendørs

Vårt første tips er så enkelt som å parkere innendørs. Har du mulighet til å la bilen stå innendørs i en garasje anbefales dette på det sterkeste. Det gjør at batteripakken ikke blir kald, og at rekkevidden opprettholdes. Står bilen utendørs i minusgrader vil det påvirke rekkevidden til en viss grad. Dette vil variere fra bilmerkene til bilmerke, men felles for alle er at batteriet holder seg på et normalt nivå ved å la bilen stå innendørs.

Les også: Slik holder du strømregningen nede i vinter

 

  1. Forvarm bilen

De nyere elbilene kan tidsinnstilles med forvarming i god tid før du skal kjøre. Forvarming bør helst skje når bilen lades, slik at det ikke går utover rekkevidden. Det er flere fordeler med å forvarme bilen. For det første er det komfortabelt å sette seg i en varm bil der man ikke trenger å skrape is fra rutene. For det andre vil batteriet oppnå driftstemperatur, og er dermed rustet for å kjøre i kulda.

 

  1. Kjør smart og etter forholdene

Har du en offensiv kjørestil? Den bør du helst legge fra deg på vinteren. Dette gjelder så klart uansett om du har elbil eller forbrenningsmotor av sikkerhetsmessige grunner, men rekkevidden påvirkes i stor grad av hvordan du kjører. Senk farten, og hold den jevnt gjennom hele kjøreturen. Så skal du se at rekkevidden holder det den lover. Dersom du skal begi deg utpå lengre turer er det også lurt å planlegge ruta først, slik at du vet hvor langt det er til neste ladestasjon dersom litt påfyll blir nødvendig.

 

Elbil i vinterkulda

  1. Lad når batteriet er driftsvarmt

Sett bilen på lading når batteriet er varmt. Ikke vent til det har fått kjølt seg ned, og spesielt da hvis du parkerer utendørs. Sett bilen på lading umiddelbart etter at du har kjørt. Da er batteriet driftsvarmt, og du vil få maksimalt ut av ladingen. Det er slik at dersom batteriet er kaldt bruker det mye energi på å oppnå riktig temperatur, noe som går utover rekkevidden.

Les også: Hjemmeladestasjon eller vanlig stikkontakt – hva bør jeg velge til elbilen?

 

  1. Piggfrie dekk

Om mulig, kjør med piggfrie vinterdekk. Piggdekk øker rullemotstanden og energiforbruket. Det samme gjelder med for lite lufttrykk i dekkene. Sjekk dekkene på en bensinstasjon og fyll opp dersom det trengs mer.

 

Kontakt oss for flere tips

Med disse fem rådene sørger du får utnyttet rekkevidden til elbilen din, selv når gradestokken er langt under null. Du trenger ikke være redd for å begi deg utpå langturer på vinterstid med elbilen så lenge du planlegger turen godt og kjør forsiktig. Har du behov for ladestasjon hjemme eller annet ladetilbehør? Ta kontakt med oss i EM Elektro. 

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)