test

Boliger i Norge har for lite stikkontakter. Derfor bruker mange skjøteledninger, som kan føre til varmeutvikling og overbelastning.

Stikkontakter på veggen

Hvor mange stikkontakter trenger du egentlig?
Sjekk om du har nok her:

 

Stikkontakter inne

I de nyeste forskriftene for boliginstallasjon er det minstekrav til antall stikkontakter i boliger. I korte trekk skal det monteres to uttak pr 4 m2. Gang og entre slipper unna med to pr 6 m2. Det er viktig å fordeler uttakene på flere kurser. Det blir mindre behov for skjøteledninger og redusert brannfare. Stikkontaktene bør ikke installeres i hjørner, det lager utfordring når det gjelder avstand til møbler. Anbefalt avstand er 0,7 meter.

Kjøkkenet

I følge nye forskrifter må du ha 2 stikkontakter pr 2 meter med benkeplate. Kaffetrakter, blender, juicepresse, kjøkkenmaskin, vannkokere, radio, mobillader – det er mye som trekker strøm på kjøkkenet. Tenk nøye over hvor du plasserer kjøkkenbordet. Et par ekstra stikkontakter ved sitteplassen gjør hverdagen enklere.

Stue

50’’ tommers flatskjerm, Playstation, Apple TV, stereoanlegg osv. Mange tyr til massiv bruk av skjøteledninger bak tv-benken. Her blir det raskt varmegang og overbelastning. Bygger man ny bolig idag er det krav til hele 6 faste kontakter der TV-en plasseres.

Soverom/ barnerom

Leselys og CD-spillere krever stikkontakt. Når barna får behov for PC og TV på rommet er det en fordel å ha nok uttak rundt skrivebord/pult. For de aller minste er det viktig å sette barnesikring på alle kontakter som ikke er i bruk. Det er også lurt å gjøre uttakene minst mulig tilgjengelig.

Badet

Stikkontakt til barbermaskin/hårføner er vanlig ved servant. Mange plasserer vaskemaskin og tørketrommel på badet. Strømkrevende apparater som bør ha egen sikringskurs med jordfeilautomat. Utstyret som installeres her MÅ være tilpasset våtrom. Dette hjelper Elektriker’n Majorstua deg med.

Andre rom/ boder

Minst to uttak, men tilpasset rommets bruk. Lager du et eget kinorom, må du følge standarden for TV/ Musikkanlegg som er seks uttak.

Les også: En guide til trygg bruk av skjøteledninger

 

Må stikkontakter alltid plasseres på lister nede ved gulvet?

Nei. Det er behagelig å med et par stikkontakter under et vindu eller strategisk plassert ved lysbryteren i gangen. Uttak kan innfelles og veggmonteres de fleste steder. Liker du ikke sjenerende ledninger? I de fleste tilfeller kan vi montere kabler på innsiden av veggene dine, såkalt skjult anlegg. Spør oss om råd. Vi har montert ekstra kontakter i de fleste boligtyper.

 

Stikkontakter ute

Det er gode grunner til å montere en stikkontakt utendørs. Enten det er på terrasse/balkong, ved inngangsparti, sportsboden eller garasjen.

På sommeren er det praktisk med strøm til gressklipper, høyttrykkspyler, grill og annet elektrisk utstyr. Vinterstid bruker mange utestikkontakten til julebelysning, varmepistol for skipreparering og terrassevarmer.

Installering av utendørs strømuttak

Spesielle hensyn må tas når stikkontakter plasseres ute i følge NEK 400 foreskriftene. Vi tar hensyn til hvor værhardt det er rundt plasseringen av uttaket. Stikkontakten bør plasseres 1 – 1,5 meter over bakken pga. snø, is og fauna ( blomster/ planter). Kapslingsgraden er som hovedregel IP34, men under overbygg/ tak kan IP20 være tilstrekkelig. Kursen i sikringsskapet må være tilkoblet jordfeilvern.

Forskjellige typer stikkontakter til utebruk

låsbar stikkontakt

Populær modell med vippelokk og lås. Du sikrer uttaket for barn og at uvedkommende låner strøm av deg.

Dobbel utestikkontakt

Dobbelstikk er praktisk når du trenger strøm til flere apparater samtidig.

sprutsikker utestikkontakt

Enkel sprutsikker stikkontakt med lokk. Monteres ofte i våtrom i tillegg til utendørs.

 

Spør oss også om «stikkontakt for elbil».

 

Få pris på installering av stikkontakt ute – Fyll ut skjema under: