test

En guide til trygg bruk av skjøteledninger

Skjøteledninger er både til glede og advarsel. Nyttige når du trenger dem, men feil bruk kan i verste fall være livsfarlig.

Som elektrikere er vi svært opptatt av sikkerhet. Strøm og elektrisitet kan frigjøre store krefter som kan gjøre mye skade, både på deg selv og omgivelsene dine. De fleste branner starter i, eller på grunn av, elektriske innretninger. Feil bruk av skjøteledninger er synderen i en stor andel av branner som har elektrisk årsak. Reduser risikoen for brann ved å ta en titt på denne guiden til trygg bruk av skjøteledninger.

Undersøk skjøteledningen før du bruker den

Alle skjøteledninger har en maksgrense for hvor mye strøm den kan håndtere. En tommelfingerregel er at apparater som bruker over 1000w ikke bør være koblet på skjøteledning over lengre perioder. Eksempler på dette er hvitevarer som ovn, vaskemaskin og tørketrommel. Likevel er det nettopp hva slags apparater du kobler til som er vesentlig for hvor mye skjøteledningen tåler. Ta en titt på skjøteledningen og se hva den er merket med.

For stor belastning på en skjøteledning vil føre til at den blir overopphetet, det utvikles varmegang og faren for brann blir svært høy. Du må aldri bruke en skjøteledning som viser tegn til å ha vært overopphetet tidligere.

I tillegg til å se hva skjøteledningen tåler av belastning, er det viktig å se etter slitasje og skader. Spor etter misfarging eller andre merker kan tyde på tidligere varmegang. Selve ledningen må også undersøkes for skader. Ledningene ligger som regel på gulvet og blir skjøvet rundt, tråkket på og klemt i dørkarmer. Isolasjonsgummien skal være intakt for at du skal kunne bruke skjøteledningen.

Les også: Derfor bør du skaffe deg et overspenningsvern

Skjøteledninger skal kun brukes hvis du må

Bruk aldri skjøteledning som noe annet enn en midlertidig løsning. Selv om du holder deg godt innenfor 1000w-regelen, skal du ikke gjøre det oftere enn du må. Bruker du det litt for ofte, er det på tide å ta kontakt med en elektriker for å få satt opp flere stikkontakter og kurser som møter dine behov. Flere stikkontakter og et oppgradert el-anlegg i hjemmet vil også øke verdien på boligen.

For barnefamilier vil det være praktisk med skjøteledninger som har såkalte «shutters». Disse lokkene vil forhindre små barn å kunne stikke fingrene eller andre ting ned i hullene og få livsfarlig støt.

Kjøp skjøteledninger av god kvalitet

Det er klart at det er praktisk å ha en skjøteledning liggende til situasjoner som måtte oppstå fra tid til annen. Men selv ved kort tids bruk øker det risikoen for brann. Derfor anbefaler vi at du alltid kjøper en skjøteledning av god kvalitet. Den lave prisen du får på de billigste skjøteledninge

ne går på bekostning av trygg montering og gode materialer.

Les også: 5 tips til å holde orden i ledningene på kontoret

Behandle skjøteledningen med omhu

Skjøteledninger kan fort gå i stykker, og deler innvendig og inni isolasjonen kan være ødelagte uten at du ser det. For å unngå slitasje på kobbertråder og isolasjon, må du aldri dra i selve ledningen når du skal trekke ut en kontakt. Ta tak i støpselet når du trekker.

Ledningen må heller ikke komme i klem og skal helst ligge i et åpent område. Unngå tette rom, og at ledningen ligger under møbler eller andre tekstiler. Støv bør ikke få mulighet til å samle seg i skjøteledningens kontaktpunkter.

Videre må man ikke seriekoble skjøteledninger. La heller ikke lange ledninger ligge i kveiler, da dette fører til økt varme og risiko for overoppheting. Sist, men ikke minst – sørg for å alltid ha en fungerende røykvarsler som effektivt fanger opp eventuelle tilløp til brann!

stikkontakt med ledninger

 

Kontakt oss dersom du lurer på noe

Elektriker’n Majorstua er klare til å hjelpe deg med det du måtte lure på i forbindelse med skjøteledninger, eller om du trenger hjelp til å sette opp flere stikkontakter i boligen din.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)