test

Hvis du er en av dem som enten skal pusse opp eller bygge nytt kjøkken, har du nok lagt merke til at det kan være vanskelig å manøvrere deg i jungelen av priser, elektrikere og rørleggere. Hva må du tenke på, og ikke minst – hva vil det koste?

Et elegant og moderne kjøkken i lyse fargerFood photo created by wachirawut – www.freepik.com

 

Hva blir prisen på nytt kjøkken?

Prisen vil variere ut ifra hvilke valg du tar under prosessen. Likevel kan man gi et anslag over hva det vil koste basert på priser fra leverandør, pris på hvitevarer, montering, rørlegger og elektriker.

 

Kjøkkenleverandør

Hos de ulike kjøkkenleverandørene vil prisen kunne variere fra 10 000,- til 100 000,-. Også de merkene flest kjenner til, som for eksempel IKEA, KVIK, HTH, Sigdal og Drømmekjøkkenet, vil variere i pris.

 

Hvitevarer

I tillegg til dette vil valg av hvitevarer avgjøre om prisen bli høy eller lav. Som med alt annet er det merke og kvalitet som styrer prisen, noe som betyr at du kan spare penger ved å velge mindre kjente merker. Hvis du ønsker moderne løsninger, som for eksempel innebygd kaffemaskin eller designventilatorer, må du regne med å legge til 20 000,- til på regningen.

 

Montering

Montering av kjøkkenet er neste steg. Mange tilbyr montering fra 10 000 – 20 000 kr. Så se etter tilbud om gratis montering, eller om du kan montere selv.

 

Rørlegger

Kjøkkenbatteri og oppvaskmaskin bør kobles til av rørlegger selv om noen velger å gjør dette selv. Husk at ved store endringer på et kjøkken kan det være aktuelt å legge om avløpsrør, slanger og tilkoblinger. Et moderne kjøkken bør også ha montert Waterguard som forhindrer oversvømmelser.

 

Elektriker

Et kjøkken trenger strøm, og her kommer elektrikeren inn i totalprisen. Nye kjøkken har ofte flere elektriske apparater, og elektriker bør derfor involveres tidlig i prosessen. Les mer om hva du må huske på når du bytter den gamle komfyren ut med en ny her. Det har i tillegg blitt meget populært med lange benkeplater, noe som fører til behov for flere stikkontakter. Vi har lang erfaring med slike jobber, og hjelper deg gjerne med prisoverslag på elektrikerjobben før du starter monteringen.

 

Hva må elektrikeren utføre?

Skal man følge el-tilsynsloven er det mange krav som må tas hensyn til ved oppussing av kjøkken, eller om du skal bygge ny bolig. Disse finner man i NEK 400:2010 og i siste NEK 400:2014.  Det er blant annet pålagt å ha egen stikkontakt per hvitevare som stekeovn, platetopp, kjøleskap og lignende.  De fleste vil også trenge ny kurs til ovn og platetopp. Grunnen til dette er fordi induksjonstopp og moderne stekeovner trekker mer strøm. Som regel trenger ovnen en egen 15A eller 16A og platetopp 25Ampers sikring. Les mer om hvor mange kurser det trengs på et kjøkken her.

 

Lys på kjøkken

Matlaging, lesing, kaffepauser og hyggelige måltider. Kjøkkenet er et rom som krever god belysning. Du kan blant velge innfelte downlights, spotter på skinner, taklamper, vegglamper eller en kombinasjon av flere av disse løsningene. Hva du velger her vil ha betydning for innredning og andre løsninger du velger senere i prosessen. Vi kan hjelpe deg med planleggingen av lyssetting på ditt kjøkken.

 

Eksempler på belysningsplan kjøkken/ stue

Belysningsplan til kjøkken

Belysningsplan til stue

 

Illustrasjonsbilde av kjøkken med huskeliste til når man skal pusse opp

 

Avhenger av behov og utgangspunkt

Det sier kanskje seg selv, men prisen på et kjøkken vil avhenge av størrelsen på kjøkkenet. Et stort kjøkken vil kreve mer materialer, og man vil ha flere designmuligheter som kan være med å dra opp prisen.

Hva man bestemmer seg for på forhånd med tanke på budsjett vil også avgjøre sluttprisen. Noen velger å sette en makspris på forhånd og jobbe etter det, mens andre baserer valg på det de liker best og tar prisvurderinger fortløpende. Det er ingen feil måte å jobbe på, men det kan være greit å ha tenkt igjennom hvor mye man er villig til å bruke på montering, innredning og hvitevarer på forhånd.

 

Gratis befaring  – Fyll ut vårt kontaktskjema