test

På tide å bytte ut komfyren? Dette må du huske

Begynner komfyren din å synge på siste verset etter mange år i trofast tjeneste? Komfyren er på mange måter hovedattraksjonen på kjøkkenet, og det er helt avgjørende at den fungerer som den skal.

Det er flere ting du må huske på når du skal gå til innkjøp av, og montere, ny komfyr på kjøkkenet, særlig dersom den game komfyren kan karakteriseres som en eldre modell. 

 

Nye kurser og stikkontakter 

Moderne komfyrer trekker mer strøm enn gamle. Et kjøkken som ikke har blitt oppdatert på flere år må derfor gjennom en del forandringer før ny komfyr kan installeres. Har du hatt samme komfyr i lang tid, er sannsynligheten stor for at det elektriske anlegget ikke er beregnet for dagens bruk. Kursene er ofte underdimensjonerte, og nye kurser må derfor installeres for å unngå overbelastning. I små, eldre leiligheter kan sikringsskapet være så fullt at det ikke er plass til flere kurser. Da må hele sikkrinsskapet byttes ut. Stekeovnen trenger som regel en egen 15A eller 16A, og platetoppen en 25Ampers sikring.  

Når gamle kjøkken pusses opp må det også i mange tilfeller legges opp en god del flere stikkontakter enn tidligere. Man er pålagt å ha en egen stikkontakt per hvitevare.  

Les også: Derfor er samsvarserklæring viktig 

 

Jo høyere energiklasse, desto bedre  

EU har etablert krav til energimerking for hvitevarer for å bidra til årlige energibesparelser. Hvitevarene energimerkes slik at forbrukerne enkelt kan se hvor mye elektrisitet produktet bruker. Energimerkingen for komfyrer går fra A+++ til D, der A +++ er best og D er dårligst. En A++ komfyr bruker 40 prosent mindre strøm enn en klasse A-komfyr og 55 prosent mindre strøm enn en B-komfyr. 

Det selges ikke komfyrer i de laveste klassene i Norge lenger, men det er nok mange som fortsatt har komfyrer av denne typen på kjøkkenet sitt. Når du først har bestemt deg for å bytte den ut, er det lurt å velge en komfyr som ligger mot de høyeste energiklassene. Velger du et energieffektivt alternativ vil det resultere i et lavere strømforbruk, som igjen reflekteres i strømregningen.  

Les også: Hva vil det si å ha et smarthus?  

Når du først har bestemt deg for å bytte ut komfyren, er det lurt å velge en som ligger mot de høyeste energiklassene.

Lurt med høy energiklasse: Når du først har bestemt deg for å bytte ut komfyren, er det lurt å velge en som ligger mot de høyeste energiklassene.

 

God isolasjon i ovnsdøren 

Har du barn eller dyr i hus kan det være lurt å tenke på hvor varmt glasset på ovnsdøren blir når den er i bruk. Alle ovner har etter EU-reglementet krav til isolasjon, men her er det store variasjoner. En god komfyr vil ha en maksvarme på 30 grader på glasset, mens et billigere produkt kan nærme seg 70 grader. Dette kan være ubehagelig å komme borti når man er litt uoppmerksom, og svært vondt for små barnehender eller en nysgjerrig snute.  

De fleste ovner som produseres i dag har relativt god isolasjon i ovnsdøren. Er man likevel usikker, kan man plassere ovnen i arbeidshøyde fremfor på gulvet utenfor rekkevidden til barn og husdyr.  

Les også: Hva koster det å bytte sikringsskap, og er det egentlig nødvendig? 

 

Hev sikkerheten med komfyrvakt 

Siden 2010 har det vært krav om å installere komfyrvakt i alle nye elektriske installasjoner. Komfyrvakten skal oppfylle standarden NEK EN 50615. Tørrkoking og antenning av olje/fett på komfyrer er en av de vanligste årsakene til boligbrann. Komfyrvakten slår av komfyren hvis en plate blir stående på eller kjelen tørrkokes, og hever derfor sikkerheten på kjøkkenet betraktelig.  

Går du til anskaffelse av en ny komfyr som krever at det legges opp ny kurs, må komfyrvakten installeres av en elektriker som en del av den faste installasjonen. Har du en eldre kurs og kun ønsker å øke sikkerheten, kan du kjøpe en komfyrvakt som kobles via eksisterende teknisk støpsel. Denne kan du montere på egenhånd.  

Skal du pusse opp kjøkkenet eller kun bytte ut den gamle komfyren med en ny? Ta kontakt med oss i Elektriker’n Majorstua for tips og råd. 

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)