test

Derfor er samsvarserklæring viktig

Om du er en av de som klør seg i hodet nå, i forundring over hva en samsvarserklæring er og hvorfor i all verden det er viktig, er du ikke alene. Det er nemlig kun et fåtall som vet at dette er et dokument man skal få utlevert av elektrikeren etter utført elektrisk arbeid.

Enda færre vet at man er lovpålagt å ha nevnte dokument under et eventuelt boligsalg. Så hva i all verden er en samsvarserklæring, og hvorfor må man ha det?

 

Kundens garanti

Når elektrikeren utfører arbeid hos en kunde er det viktig at det som blir gjort dokumenteres. Samsvarserklæringen viser at det elektriske anlegget er utført i samsvar med gjeldende forskrifter og sikkerhetskrav. Dokumentet er rett og slett kundens garanti for at planlegging, utførelse og endring er gjort riktig og sikkert.

Samsvarserklæringen skal blant annet inneholde hvilken elektrikerbedrift som har gjennomført arbeidet, hva slags arbeid som er utført, beskrivelse av nevnte arbeid og at alle sikkerhetskrav oppfylles. Et ganske så verdifullt stykke papir med andre ord. Særlig om det skulle vise seg at arbeidet ikke er forskriftsmessig utført allikevel. I slike situasjoner må installatøren utbedre anlegget slik at det er i henhold til forskrifter og sikkerhetskrav, før en ny samsvarserklæring utstedes. Kravet om samværserklæring finner du redegjort for i forskriften om elektriske lavspenningsanlegg §12 og 13.

Les også: Hva vil det si å ha et smarthus?

 

Hvordan får jeg tak i en samsvarserklæring?

Her er det i hovedsak to scenarioer som kan finne sted. Om arbeidet som har blitt utført på det elektriske anlegget ditt har blitt gjort de siste årene er det mulig å få tak i en kopi. Elektrikeren er nemlig pålagt å oppbevare et duplikat av erklæringen i minst fem år fra og med den dagen samsvarserklæringen er datert.

Om arbeidet fant sted for lenger enn fem år siden er det noe vanskeligere å skaffe seg en erklæring, men ikke umulig. Da må du få tak i installatøren som gjorde arbeidet og be om etterdokumentasjon. Dessverre er det ikke alltid dette er mulig. Bedriften kan ha blitt lagt ned, installatøren kan ha gått bort eller en situasjon der installatør mener kunde allerede har fått utstedt erklæring kan oppstå.

Kan man ikke bare be en annen installatør om å skrive ut en erklæring, lurer du kanskje på nå. I teorien jo, men svært få elektrikere vil skrive ut en garanti på et anlegg de ikke har satt opp selv. Da sitter man i saksa.

Les også: Installering av komfyrvakt – har det noe for seg?

 

samsvarserklæring er viktig

NB: Uten samsvarserklæring kan du ende opp med å få en lavere pris for boligen din når du skal selge.

 

Hva skjer om jeg ikke har samsvarserklæring?

Dersom el-tilsynet skulle komme på besøk for å kontrollere det elektriske anlegget, vil samsvarserklæringen bli bedt om å legges frem. Om dette ikke skjer vil du få et avvik. Avviket kommer til å følge med boligen som en heftelse i en eventuell salgsrapport.

Elektrisk arbeid kan fort få alvorlige konsekvenser om det ikke er gjort riktig, og en potensiell kjøper vil derfor påta seg noe risiko ved kjøp av en bolig som ikke har medfølgende samsvarserklæring. Det kan dermed føre til tap av penger for selger når prisen skal forhandles.

Om samsvarserklæringen mangler er det selgers ansvar å opplyse om dette. Likevel anbefales kjøpere å sjekke el-anlegget ved boligkjøp i tilfelle mangler. Ber kjøper om samsvarserklæringen og selger har unngått å opplyse om erklæringens tilstand, vil dette få negative konsekvenser for selger.

Les også: Slik får du riktig belysning på badet

 

Samsvarserklæringen er kundens ansvar

Når du ansetter en elektriker er det ditt ansvar å be eller minne installatøren på å skrive en samsvarserklæring ved utført arbeid. Det er du som kunde som er ansvarlig for å ha dokumentet tilgjengelig når det skulle trenges, om det så er under elsjekk eller salg.

Tenk deg derfor godt om før du engasjerer svart arbeidskraft når du skal utbedre det elektriske anlegget. Ikke bare vil ikke samsvarserklæringen bli utgitt, man risikerer også store sikkerhetsmessige mangler og avkortning på forsikringen ved eventuelle skader.

Husk derfor å be elektrikeren om en samsvarserklæring neste gang du får elektrisk arbeid utført hjemme!

Les også: Slik gjør du huset ditt sikkert før ferien

 

Ingen regel uten unntak

Det skal utstedes samsvarserklæring på alle nye anlegg og endringer helt ned til utvidelse med stikkontakt eller noen meter kabel. Samtidig er det også noen tilfeller der samsvarserklæring ikke blir utsett av utførende elektrikerfirma. Dette er tilfeller der defekte komponenter og utstyr i det elektriske anlegget skiftes ut med tilsvarende deler, altså bytter likt mot likt, eller når det kun er en feilsøking i anlegget som finner sted.

Om elektrikeren kun har byttet ut en ødelagt stikkontakt med en helt lik stikkontakt, vil det derfor ikke være nødvendig å be om en samsvarserklæring.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)