test

Slik gjør du huset ditt sikkert før ferien

Mange har en liten klump i magen når de pakker bilen full av bagasje og forlater hjemmet til fordel for ferie. Husket jeg å skru av kaffetrakteren? Har jeg skudd av alle lysene? Hva om det begynner å brenne når vi er borte?

Det er ingen grenser for hva hjernen kan komme på av scenarioer som man kanskje, eller kanskje ikke har glemt å gjøre. Heldigvis finnes det flere måter å gjøre huset ditt sikkert før ferien. Her tar vi for oss de viktigste.

 

Ta en skikkelig titt i sikringsskapet

Om du er av typen som er redd for at det gamle el-anlegget ditt plutselig en dag skal ta fyr, og at det hadde vært ekstra uheldig om det i tillegg skjedde akkurat da du var på ferie, er det en god indikator på at noe bør gjøres. Gamle el-anlegg er ikke dimensjonert for dagens forbruk og kan i mange tilfeller være en tikkende bombe som kan gå av når som helst. Hele fire av ti branner starter i anlegg som ikke er tilpasset moderne bruk.

Sett av noen minutter på å gå over sikringsskapet ditt før du i det hele tatt planlegger en ferie. Se etter om det er noe som ser ødelagt ut eller om det lukter brent. Ser du noe brune ledninger eller hull? Er sikringsskapet kanskje så gammelt at det er skrusikringer eller automatsikringer uten jordfeilbeskyttelse? Da er det på tide å engasjere en godkjent elektriker for å fornye det elektriske anlegget.

Les også: Derfor er samsvarserklæring viktig     

 

Bestill en el-sjekk

Om du synes det er litt vanskelig å finne ut av hvordan ståa er når det kommer til det elektriske anlegget, og ikke er helt trygg på egne vurderinger, er det lurt å bestille en el-sjekk. I tillegg til å bli informert om noe er farlig, får du også vite om det er noe som er uøkonomisk eller upraktisk. Kanskje det viser seg at det finnes en hel haug med strømsparende tiltak du har gått glipp av?

Å få en godkjent elektroinstallatør til å gå over det elektriske anlegget ditt vil ikke bare bidra til at du sover bedre i hotellsengen om nettene, det kan også spare deg for store summer om noe plutselig skulle gå galt.

Les også: Unngå uhyggelige overraskelser med servicesjekk
    

Installer overspenningsvern

Se for deg at du sitter på stranda i Syden med en paraplydrink i hånden, når du får vite at det er skikkelig lyn og tordenvær hjemme i Norge. Med overspenningsvern godter du deg kanskje litt over at du har det varmt og godt i sola mens naboen må holde seg inne, men har du IKKE overspenningsvern får pipa fort en annen lyd. Uansett om du har flatskjerm, PC eller hvitevarer – så lenge det er koblet på strømnettet er det fare for at det kan bli ødelagt av lynnedslag, strømbrudd eller feil strømforsyning.

Et overspenningsvern hindrer, som det ligger i ordet, overspenning. Det kan installeres i sikringsskapet og på utsatte kurser, slik at du slipper å bekymre deg over brann eller skader på dyrt utstyr. Har du glemt å dra ut stikkontakten på den flere tusen dyre flatskjermen før du dro på ferie, er det dermed ingen fare om lynet skulle herje på hjemmebane når du er borte.

lyn og torden i ferien

Ekstra sikkerhet: Installerer du overspenningsvern slipper du å uroe deg over lyn og tordenvær når du er på ferie.

 

Monter komfyrvakt

Når du løper ut av huset med en koffert i hver hånd for å rekke toget, flyet eller båten som skal frakte deg til varmere strøk, er ikke alltid hodet på rett plass. Med ørten ting å tenke på er det som regel ikke komfyren som kommer vinnende ut. Plutselig er kjelen som står på den varme platetoppen glemt, og du er allerede langt av gårde med null planer om å se deg tilbake før om en to ukers tid. Har du komfyrvakt kan du gjennomføre den planen uten problem.

Det er nemlig ikke bare gamle mennesker over 80 år som med fordel bør installere komfyrvakt. Alle kan oppleve å forglemme seg, men når det gjelder komfyren kan konsekvensene ofte være svært uheldige, i verste fall fatale. Nesten halvparten av brannvesenets utrykninger skjer i forbindelse med matlaging. Flesteparten av utrykningene er i sammenheng med eldre mennesker som har glemt kjelen på komfyren, men det hender også at yngre mennesker ser bort i noen minutter for lenge. Det er alltid lurt å være på den sikre siden, særlig når én liten glipp er alt som skal til.

Les også: Slik får du riktig belysning på badet

 

Skaff deg smarthus

Om du virkelig vil slå på stortromma er smarthus veien å gå for deg. Tenk å kunne styre lys og radio hjemme i din egen stue, mens du sitter med beina i vannet på en brygge i Bahamas! Svært praktisk om du er av typen som liker å få potensielle tyver til å tro at det er noen hjemme, når det i realiteten ikke har vært noen i huset på flere uker.

Det er selvfølgelig ikke bare lyset og radioen du kan styre fra mobilen, PC-en eller fjernkontrollen. Det går an å styre både komfyr, kaffetrakter og strykejern, dersom du har klart å dra fra de nevnte i brannfarlig tilstand. Også varme, boligalarm, døråpner og så å si alt annet elektrisk kan styres med et lite tastetrykk. Ikke bare gir det deg en bedre oversikt over hjemmet ditt når du er borte, slik at du kan senke skuldrene enda litt til – det er også med på å spare både energi, miljø og i det lange løp lommeboken din.

Les også: Hva vil det si å ha et smarthus?

 

Dropp å gjøre jobben selv

Enn hvor «handy» du selv mener at du er, er det aldri en god idé å gå løs på det elektriske anlegget på egenhånd. Om det plutselig skulle oppstå brann i boligen, og det viser seg at årsaken er «hjemmesnekrede» elektriske løsninger, kan det føre til avkortning av forsikringen.

Det samme gjelder om du hyrer inn svart arbeid. Klarer du ikke å legge frem tilstrekkelig med bevis på at arbeidet er gjort forskriftsmessig av en godkjent elektroinstallatør, er du på tynn is. Spesielt kjedelig når det du egentlig vil, er å være på tynn bademadrass i Karibien.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)