test

Installering av komfyrvakt – har det noe for seg?

Det er fort gjort å tenke at du har full kontroll over hva som foregår på kjøkkenet når du har satt i gang å lage mat. I de aller fleste tilfeller har du nok det. Så er det egentlig noe vits å installere denne komfyrvakten det snakkes så mye om?

Husk at det kun er én liten glipp som skal til i din ellers kontrollerte hverdag før uhellet er ute. Da var det plutselig ikke en dum idé å skaffe seg den komfyrvakten du installerte hos din gamle bestemor, selv også.

 

Tørrkoking kan ramme alle

Scenarioene er mange der uoppmerksomhet i et svakt øyeblikk var alt som skulle til før uhellet var ute; en uventet og langtrukken telefonsamtale, et blunk som blir om til en høneblund eller daglige gjøremål som tar oppmerksomheten vekk fra den kokende kjelen i noen minutter for lenge. For selv om de fleste komfyrbranner rammer eldre mennesker, kan man aldri med full sikkerhet påstå at man er utenfor fare – uansett alder.

Det er nemlig ikke bare gamle mennesker som trenger å passes litt ekstra på i hverdagen. Barnefamilier med smårollinger som synes knappene på ovnen er morsomme å trykke på og studenter som skal tilberede nattmat etter en fuktig kveld på byen, er like utsatt for risiko som en oldemor med demens.

Les også: Derfor er samsvarserklæring viktig        

 

Hverdagens forstyrrelser gjør oss uoppmerksomme

Det vil alltid være distraherende elementer rundt oss, og på førsteplass over verstingene finner vi mobilen, nettbrettet og PC-en. Mange har nok opplevd å glemme tiden når de først har fortullet seg inn i en verden med uendelig underholdning. Da kan selv den mest oppegående person forglemme seg og svi middagen til det uspiselige.

En komfyrvakt overvåker platetoppen via en sensor og sier ifra når den merker at det er fare for brann. Da vil en alarm gi deg beskjed om at det er på tide å vie oppmerksomheten til en mer trykkende hendelse. Om problemet ikke hanskes med innen en viss tid vil en overvåkingsenhet skru av strømmen til komfyren. Spesielt lurt de gangene man har havnet i en så dyp transe at intet mindre enn et signalhorn kan riste deg ut av elektronikkens land.

Les også: Derfor bør du skaffe deg et overspenningsvern

 

Brann på natten har høyest dødelighet

Vi hører uheldigvis ofte om de kveldene som startet som en morsom kveld ute på byen, men endte i en forkullet pizza i ovnen eller litt vel oppvarmet restemat i stekepannen. Alkohol er som regel med i bildet de gangene man velger å lage seg et måltid midt på natten, for dermed å sovne fra det hele.

Ifølge Sikker Hverdag skyldes nesten halvparten av brannvesenets utrykninger i forbindelse med matlaging. De fleste av disse skjer på dagtid og skyldes i hovedsak eldre mennesker som har glemt kjelen, men det er brann som oppstår på natten som krever flest liv. Da var det kanskje ikke så lurt å steke seg en omelett etter byturen uten komfyrvakt likevel.

komfyrvakt redder liv

Stor brannfare: Nesten halvparten av brannvesenets utrykninger er i forbindelse med matlaging.

 

Komfyrvakt redder liv

Man bør alltid være på den sikre siden. Enn hvor forsiktig, fornuftig og observant man er, kan man aldri være helt sikker på at tørrkoking aldri vil hende en selv. For å høyne sikkerheten på kjøkkenet og hindre komfyrbrann i større grad, har det derfor siden 2010 vært krav om å installere komfyrvakt som en del av det elektriske anlegget. Er kjøkkenet ditt nyere enn dette kan du derfor puste lettet ut. Er det eldre enn dette bør du gå til anskaffelse av en komfyrvakt så fort som mulig.

Pass på at komfyrvakten du velger følger NEK EN 50615. Dette er en norm med internasjonale krav til komfyrvakten for å sikre kvalitet og optimal sikkerhet.

Les også: Slik gjør du huset ditt sikkert før ferien

 

Kan man montere komfyrvakt selv?

Om det er lagt opp ny kurs til platetopp etter 2010 må komfyrvakten installeres av en elektriker, da denne skal være en del av den faste installasjonen. Her finnes det to typer: en som kobles opp i sikringsskapet og en som kobles opp på kjøkkenet. Elektrikeren vil kunne gi deg en fastpris på installering slik at du slipper å få noen overraskelser underveis.

Hvis man har en eldre kurs hvor man kun ønsker å øke sikkerheten, kan man få kjøpt en komfyrvakt som kobles via eksisterende teknisk støpsel. Denne typen kan man montere selv.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)