Pusse opp bad – Hva må elektriker gjøre?
Badet er ofte det dyreste rommet å pusse opp i en bolig, men det vil likevel være en prioritet for mange. Baderommet er et fristed, og en plass det skal være behagelig å være. Uheldigvis glemmer mange å beregne prisen på fagfolk i totalprisen.
Hva er det egentlig fagfolk må gjøre, og hva kan du gjøre selv?
Vann og avløp bør befares av rørlegger
Det er både dyrt og tidkrevende å gjøre omfattende arbeid på vann og avløp. Hvis dette ikke er kostnader du har regnet med kan mye unngås dersom du planlegger oppussingen godt. Likevel kan det være en god idé å ta kontakt med en rørleggerbedrift for en befaring. De kan hjelpe deg med å sikre at du ikke vil måtte gjøre omfattende endringer i nærmeste fremtid – noe som både kan være irriterende og kostbart dersom du akkurat har ferdigstilt oppussingen.
Rørlegger vil kanskje foreslå at du monterer vannskap og ny varmvannsbereder. Dette er svært fornuftig hvis du pusser opp et veldig gammelt bad.
Hva skal gjøre med gulvet?
Du vil relativt raskt lære deg ordet membran, noe ditt gamle bad mest sannsynlig ikke har. Gulvet må da pigges opp og det må hyres inn en spesialist på våtromsmembran.
For mange er flisene en viktig del av pakken ved oppussing av badet. Dette har lenge vært den mest populære gulvløsningen, og du vil sannsynligvis trenge hjelp til flisleggingen. Tenk på om du ønsker å legge store eller små fliser – de store vil spare tid ved montering.
Noe de fleste har på badet er varmekabler. Om du skal ha varme i gulvet er dette noe som bør gjøres i samråd med elektriker.
Det essensielle
Det er tross alt et bad du pusser opp, så du må jo også ha de tingene badet faktisk skal brukes til. Utvalget av badekar, dusjhoder og servanter er stort. Designløsninger som vegghengt toalett kan bli dyrere enn et standard S vannlås toalett. Kan du leve med Grohe vannkran eller må du ha nyeste vannbatteri fra Tapwell? Hva du velger av design og plasseringer på ditt nye bad vil sette totalprisen.
Et badekar vil ha andre krav enn et dusjkabinett, så ta dette med inn i vurderingen også i planleggingsfasen. Her er det greit å kunne rådføre seg med en elektriker.
Hva må elektrikeren utføre på badet?
Badet er stedet for personlig pleie, og våt hud kombinert med elektrisk støt er ingen god kombinasjon. Derfor stilles det strenge krav til soneinndeling og kapslingrad på elektrisk utstyr på et bad.
Plassering av stikkontakter og belysning er noe en elektriker vil hjelpe deg med.
Elektrikeren vil sørge for at du får riktig IP grad på belysning og armaturer. Det mest vanlige er IP 44 som tåler vannsprut fra dusj. IP-systemet sier noe om utstyrets beskyttelse mot vann og fukt. I Norge er det Norsk Elektroteknisk komite (NEK) som setter normene for elektriske installasjoner.
De fleste eldre bad vil ha jordfeilbryter på kurser som brukes til badet. Denne skal utløses ved 30mA. I dag er det krav om jordfeilautomater (sikring + jordfeilbryter) på alle nybygg.
Installering av varmekabler og termostat på et bad bør utføres av elektriker. Kabler og ledninger må ha riktig kapsling, isolering og jording. Velger man kreative «gjør det selv» løsninger er risikoen kortslutning, støt og brudd i varmekablene.
Les også: Elektrisk arbeid på badet? Ikke gjør det selv!
Belysning på bad
Badet er et rom i huset som stiller særskilte krav til belysning. Enten vi skal på do om natten og ønsker så lite lys som mulig, eller om man skal legge sminke og trenger veldig godt lys.
Fliser og innredning har mye å si for belysningen på et baderom. Brukes det for eksempel mørke gulvfliser, må belysningen ta hensyn til dette. Les mer om hvordan å få riktig belysning på badet her.
Innfelt downlight
På bad blir det ofte brukt downlights. Dette gir en fleksibel løsning, fordi lyset kommer fra flere punkter. Belysningen er enkel å dimme ned for rolige stunder, samtidig er det praktisk å ha godt med lys for vask og travle tider. Få mer informasjon om downlights her.
Belysning montert på vegg
Det er praktisk med lamper montert over eller på siden av speilet, da lyser det mot deg. Flere armaturer for speil har i tillegg elektrisk uttak for hårføner, krølltang og lignende. Et veggmontert armatur skaper god stemning samtidig som det er praktisk.
Utenpåliggende armaturer for tak
Det å installere en utenpåliggende armatur for tak er ofte en enklere løsning. Det negative med en slik løsning er at det kun vil være ett punkt som sender lyset ut på hele badet. Dette kan skape skygger når man skal sminke eller barbere seg, og det er ikke alltid ønskelig når det er krav til at man skal være nøye. Dersom god lys i alle vinkler ikke er en prioritet er denne løsningen rimelig og enkel.
Tips om lyssetting på badet
Det er noen ting som ofte går i glemmeboken, men som kan være greit å merke seg med tanke på lyssetting av bad. Her er en liten guide med tips som tar for seg dette:
– Skal det benyttes downlights foran speil, pass på at lyset treffer mellom speilet og der du står. Da unngår du skygge fra hodet ditt når du står foran speilet.
– Mørke fliser krever mer lys.
– Krever baderomsinnredning eller dusjgarnityr spesielle hensyn?
– Symmetri på downlightene gir ikke alltid best lysforhold.
– Baderom stiller høyere tetthetskrav til armaturen.
– Er det dusjgarnityr eller rainshower som skal sentreres midt i dusjen, bør downlighten stå litt unna for å ikke få refleksjonen av lyset ifra dusjhodet opp i taket.
– Er det elementer i baderommet som ønskes fremhevet med lys, mosaikk, fliser eller garnityr?
– Skal belysningen være fleksibel i forhold til ommøblering?
– Plasserer du belysning foran vinduet, hindrer du utsyn når det er mørkt ute.
– Er det elementer i rommet som skal fremheves? Kunst, ildsted eller tapet?
– Er det vinduer som trenger ekstra hensyn?
– Er det noen områder som krever spesielt mye lys?
Totalprisen på oppusset bad
Har du et dusjkabinett på badet ditt kan det være at du ikke har membran. Dette er som nevnt veldig vanlig i eldre bygårder. Hvis du drømmer om å ha en dusj hvor du dusjer rett på gulvet, må legging av membran beregnes inn i totalprisen på badet. Innhent pris tidlig slik at du kan fordele budsjettet deretter.
Når det kommer til totalprisen på et nyoppusset bad kan du komme billig unna med å gjøre enkle endringer. Kanskje du ønsker å kun bytte ut servant, speil og toalett?
Kun opptatt av pris?
Det rimeligste er å få prisoverslag separat fra flislegger, rørlegger og elektriker. Kjøper du alle materialer, servanter, toalettskål og lignende selv holder du prisene nede. Du bør merke deg at du likevel må ha fokus på kvalitet, og at kvaliteten fra visse billigkjeder er så lav at mange rørleggere nekter å installere dem. Håndverkeren er avhengig av å kunne garantere for arbeidet, og det vil de ikke kunne gjøre dersom de vet at kvaliteten ikke holder mål.
Husk riktig rekkefølge
Å samkjøre timeplanen til mange forskjellige firmaer er krevende, men for å unngå forsinkelser bør dette være en prioritet. Tull i timeplanen kan ende opp med å koste deg. Derfor vil rekkefølgen for oppussingen være viktigere enn at dere får startet prosessen med en gang.
Skal det byttes noe elektrisk, bør elektrikeren komme på befaring før eventuell rivning av badet begynner. Dette er det mange grunner til:
Hvis det skal legges skjulte kabler i veggene må dette planlegges.
Det vil være nødvendig med klargjøring for downlights med dimmer hvis dette er aktuelt.
Hvis du trenger allpolig bryter inne eller utenfor baderommet.
Har du fargeønsker på stikkontakter?
Planlegger du vaskemaskin og tørketrommel i rommet?
Elektriker’n Majorstua har lang erfaring med oppussing av bad, og kan være med å bistå i alle prosjektets faser. Ring oss for gratis befaring av ditt bad, eller fyll ut kontaktskjemaet under.