Praktiske råd for å redusere strømforbruket
Kombinasjonen høy strømpris og stort forbruk kan sette mang en lommebok på en hard prøve. For de fleste finnes det flere enkle og raske tiltak som kan bidra til en reduksjon i strømforbruket og lavere strømregning.
Tidenes kaldeste vinter ligger bak oss. Rekorden fra 1919 for hele landet sett under ett ble tangert, og flere steder har det aldri vært registrert en kaldere vinter enn i år. Og strømforbruket, ja det når stadig nye høyder.
I Norge er vi vant til kulde. Men vi er også vant til, og vil gjerne fortsette med, å ha det godt og varmt inne. Det finnes imidlertid flere enkle tiltak som kan bidra til at strømregningen blir lavere uten at du behøver å fryse deg gjennom vinteren.
Først og fremst anbefaler vi fastmonterte varmeovner under vinduene slik at man unngår kulderas. Fra alle vinduer står det kulde som trekker ned og ut på gulvet. Fryser du på beina så fryser du på hele kroppen. Da er det fort gjort å skru opp termostaten for å heve temperaturen i rommet, og strømforbruket går opp. Har du derimot varmeovner i hele vinduets bredde unngår du kulderas. Dermed kan du senke romtemperatur og fortsatt føle at det er komfortabelt.
Effektiv termostatstyring
For å få en effektiv utnyttelse av energien er det viktig å ha varmeovner beregnet på nordiske forhold med en termostat av god kvalitet. Disse har ofte systemer for nattsenking som kan programmeres på den enkelte ovn. Noen ovnleverandører tilbyr også trådløse styringssystemer der nattsenking i de enkelte rom kan programmeres sentralt. Man behøver ikke å skifte ut alle ovnene på en gang. Begynn ett sted og ta eventuelt en ovn om gangen. Men det er lurt å tenke langsiktig. Bestem deg tidlig for hva slags system du ønsker, og hver gang du investerer i en ny ovn holder du deg til planen og utvider systemet etter hvert.
Mange tyr til flyttbare varmeovner i kalde perioder. Disse er mindre effektive enn fastmonterte ovner blant annet fordi de er smalere enn vinduets bredde, og ofte også plasseres andre steder i rommet enn under vinduet og dermed ikke forhindrer kulderas. Og en ovn er ikke nødvendigvis en ovn. Du får hva du betaler for. Kvaliteten på termostaten er viktig, og det er den som koster penger. En god termostat har en forskjell mellom innkoblingstemperatur og utkoblingstemperatur på 0,2 til 0,3 grader, mens en rimelig ovn kan ha en forskjell på 3 grader. Stiller du denne ovnen på 20 grader så skrur den seg kanskje først av når den når 22,5 eller 23 grader. Resultatet er at du i lange perioder har en høyere temperatur i rommet enn du egentlig ønsker.
Bytt ut gamle downlights med LED
Vi er inne i en tid hvor mange av døgnets timer er mørke. Mye av energien vi bruker går med til å skape lys, både inne og ute. –Bytt til LED belysning der hvor det er mulig, oppfordrer installatøren. Downlights innfeldt i taket gir godt lys, men mange avgir mye varme i takkonstruksjonen og isolasjonen på loftet. Den energien har du ikke mye glede av. Derfor kan gamle downlights med fordel byttes ut med LED-downlights. Dette reduserer også varmegang og brannfaren betraktelig.
Ellers er LED-pærer energibesparende også ute. Hvis du ikke kan bruke LED-pærer i utebelysningen er det lurt å skifte til utelamper og armaturer beregner for LED lyskilder etter hvert.
Varme sikringer og stikkontakter?
Ekstreme kuldeperioder kan gå hardt utover sikringene. Overbelastning kan føre til varmegang og brann. Derfor er det viktig å følge med på temperaturen på sikringene. Kjenn på sikringene. Er de varme? Da bør du ta kontakt med en elektriker for å vurdere om de overbelastede kursene bør splittes opp og fordeles på flere sikringer, eller om kapasiteten inn til boligen rett og slett bør økes med større hovedsikringer.
Også stikkontakter der varmeovner er tilkoblet kan bli overopphetet. Legg gjerne hånden utenpå dekselet til kontakten og kjenn om den føles ordentlig varm. Da må du koble fra ovnen og koble den til et annet sted før du ringer oss og får kontrollert kontakten.
Du kan få støtte fra Enova
Enova gir støtte til flere tiltak som kan redusere energiforbruket i boligen din – og de har fortsatt penger å fordele. Men husk å søke om støtte før du går til anskaffelse av utstyr.