test

Dette må du vite om downlights

Downlights inntok det norske markedet for over 20 år siden og har siden den gang vært en favoritt blant nordmenn. I dag vil de fleste ha LED-downlights, og det av god grunn. Her gir vi deg en innføring i det som er verdt å vite om «spotter».

LED eller halogen? Hva er lumen og er det brannfarlig å ha spotter i taket? Det er ikke alltid like greit å orientere seg i jungelen av uttrykk og ting å huske på når det kommer til å installere downlights. For å gjøre det enklest mulig kan du kontakte oss i Elektriker’n Majorstua for en hyggelig prat og rask innføring i hva som er best for deg – eller du kan lese informasjonen vi har samlet for deg her.

 

Før og nå

Tidligere var det halogenpærene som dominerte markedet for downlights og spotbelysning. LED ble sett på som en svakere lyskilde som kun avga kjølig lys. Dette har endret seg i takt med at teknologien har forbedret seg, og i dag har LED-pærene tatt nesten fullstendig over.

Årsakene er mange. LED har en svært lang levetid på 10-30 år, avgir mindre varme og derfor er mindre brannfarlige, og de er langt mer energibesparende enn de tradisjonelle halogenpærene. Med færre utskiftninger og lavere strømforbruk vil de spare deg for mye penger over tid – og dette uten å gå på bekostning av hvordan det hele ser ut.

Les også: 5 grunner til at du bør bytte ut de gamle lyspærene med LED-pærer

 

Uttrykkene det er fint å vite om

Nedenfor får du en kort forklaring på noen ord og uttrykk du bør ha satt deg inn i når du skal gå til anskaffelse av downlights.

Lumen sier noe om lysstyrken på pæren og jo høyere lumen, jo sterkere lys.

Kelvin er måleenheten for fargetemperatur. Ettersom teknologien har utviklet seg mye siden LED-pærene først kom, har de også blitt svært gode på å skape den varme fargetemperaturen halogenpærene er kjent for. I tillegg vil det fortsatt være mulig å få det hvite og kjølige lyset, dersom det er ønskelig. For et kjøligere lys gjelder det å holde seg til en høy kelvin – omkring 4000. Går du for en pære med 2700 kelvin vil du garantert ikke ende opp med et kaldt lys.

RA-skalaen er den skalaen som gir oss hvilken grad av fargegjengivelse et objekt får i den aktuelle belysningen. Denne skalaen går mellom 1 og 100, og jo lavere tallet er jo tydeligere er blåtonene. Gå derfor for en pære med en RA-indeks på over 90 for en god fargegjengivelse.

Gyro er en type downlight som gir deg mulighet til å vinkle lyset noe i ønsket retning. Fint om du vil lyse opp et møbel eller et bilde.

Integrerte eller løse dioder. LED-downlights kan komme med både løse og integrerte dioder i pæren. Dersom dioden er integrert må en elektriker komme og bytte hele armaturet når pæra går. Er diodene løse vil du kun trenge å bytte den ene komponenten. Integrerte dioder kan med andre ord ende opp med å koste deg mer i vedlikehold.

 

temperaturer på downlights

Kelvin: Måleenheten for fargetemperatur

 

Tenk nøye gjennom hva du vil ha lyssatt og hvordan du vil bruke lyset

For å velge hva slags lumen og hvor på RA-skalaen du vil ligge, må du tenke godt gjennom hva formålet med lyset er. Du vil helst ha et godt og klart lys når du skal finne frem ting i boden, men når du skal invitere til middag i spisestuen er det langt hyggeligere med en dempet og lun atmosfære. Husk å ta høyde for at pærene må tåle fukt dersom de skal brukes utendørs eller i våtrom!

 

Levetid og plassering

Brenntiden er lang på LED-pærer, men det kan være greit å ikke stole på lovnader om at de lyser i evig tid. Uansett vil LED-pærer gi deg virkelig godt med lys i veldig, veldig, veldig mange timer.

Plasseringen av downlights er muligens det viktigste. Du kan ha så fint lys du vil, men skinner det på feil steder vil det oppføre seg rart og ødelegge helhetsinntrykket i et rom. Eksempelvis må du tenke over hvor møbler skal stå. En sterk lysstripe rett over TV-en vil ødelegge for TV-tittingen, vel så mye som at du må unngå å plassere spottene slik at lyset blender deg når du sitter et sted der du er over lengre tid, som for eksempel i en spisestol eller i sofaen.

En løsning som gir deg mer fleksibilitet i måten du lyssetter et rom på, er å dele opp downlightsene i flere soner. For eksempel er dette smart når du har åpen kjøkkenløsning, og trenger lys på kjøkkenet, men vil holde stemningen i stuen dempet. Her kan du også koble spottene til en app på telefonen din, slik at du ikke engang trenger å reise deg for å justere lyset.

Les også: Få det hjemmekoselig og spar strøm i samme slengen med dimmere

 

Jo fler, jo bedre? Ikke nødvendigvis.

Mange vil argumentere for at downlights ikke er flatterende i alle rom. Dette løser du ved å kombinere bruk av takbelysning med andre lyskilder – som lamper på gulv og bord.

I tillegg er det vesentlig å kunne dimme pærene på en skikkelig måte. Kjøper du LED-downlights av lav kvalitet vil lyset flimre når du prøver å dimme det. Det kan oppleves som så plagsomt at du like gjerne kunne droppet å kjøpe det.

 

Bruk autorisert elektriker

Det foreligger krav om bruk av autorisert elektriker ved installasjon av downlights. Dette fordi det går inn under kategorien «fast installasjon».

Vi i Elektriker’n Majorstua setter sikkerhet, riktige produkter av høy kvalitet og kunnskap høyt når vi hjelper deg. Trenger du bistand for å velge riktig type downlights og installere dem på riktig måte? Ta kontakt med oss for en uforpliktende og hyggelig samtale.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)