test

5 grunner til å bytte ut de gamle lyspærene med LED-pærer

LED-pæren, også kalt lysdiode, har kommet for å bli – og det med god grunn. Pærene slutter aldri å imponere, og setter de gamle glødepærene i et svært dårlig lys, bokstavelig talt.

Mange er likevel ikke overbevist om at det er LED-pærer man bør velge. De handler på gammel vane og bruker fortsatt halogenpærer. Det skyldes som regel feilinformasjon eller mangel på kunnskap om LED-pærer. Derfor vil vi gjøre vårt beste for å informere og overbevise deg om at LED-pærer er veien å gå når du skal lyssette hjemmet ditt.

 

1. LED-pærer finnes ikke bare i blått lys lenger

Mange assosierer LED-pærer med et blått, kaldt og ukoselig lys som ikke hører hjemme i en stemningsfull setting. Det er riktig at de tidligre LED-pærene hadde et preg av institusjon over seg, men dette er for lengst ordet opp i.

Fargetemperaturen på LED-pæren står på pakken, og oppgis i Kelvin. Jo høyere fargetemperatur, jo høyere Kelvin-verdi. De gamle glødepærene hadde en fargetemperatur på rundt 2700 Kelvin, så neste gang du skal kjøpe lyspære på butikken er det bare å se etter en LED-pære merket med en fargetemperatur tilsvarende dette. 2700-3000 K vil gi et varmt lys, mens pærer med 3000 K eller mer, vil kunne oppleves som noe kaldere.

Du kan få LED-pærer opptil 4000 K, men det anbefales å holde seg til rundt 3000 K for å opprettholde en hjemmekoselig setting. Det var jo derfor man brukte glødepærer i utgangspunktet!

Les også: Derfor bør du skaffe deg et overspenningsvern

 

2. Bruker mye mindre strøm enn andre lyspærer

Selv om den gamle glødepæren hadde sin sjarm, får de fleste bakoversveis når de får vite at kun 5 % av energien som tilføres glødepæren blir til lys – de resterende 95 prosentene blir til varme! En LED-pære bruker hele 80 % av energien sin på å avgi lys og bruker med det 10 til 15 ganger så lite strøm.

Strømforbruket til en pære måles i watt. En glødepære på 40 W lyser like sterkt som en halogenpære på 30 W, mens en LED-pære med samme lysfluks kun bruker 5,5 W! Det er sånt som er greit å ha i bakhodet neste gang du skal ut å handle lyspærer.

LED-pærer er fremtiden

Lavere strømforbruk: En LED-pære bruker hele 80 % av energien sin på å avgi lys.

Les også: Hva vil det si å ha et smarthus?

 

3. LED-pærer kan vare i over 15 år

Selv om LED-pærene ofte kan være litt kostbare i forhold til andre typer pærer, vil utbytting av gamle pærer med LED være en kostnadsbesparende investering i det lange løp. Ikke bare blir pærene stadig bedre og prisene lavere, de har også svært lang levetid.

Til sammenligning varer en halogenpære i 2.000 timer og en sparepære i 10.000 timer, mens en standard LED-pære varer i hele 25.000 timer. Noen varianter kan til og med vare så lenge som 50.000 timer! Grunnen til dette er fordi LED-pæren utgir mindre varme og dermed også blir utsatt for mindre slitasje. Det vil si at en LED-pære kan vare i hele 15 år, såfremt den ikke står på til alle døgnets tider.

På grunn av den lange levetiden er LED-pærer perfekt for bruk i lamper der det er vanskelig å komme til. Da slipper du å dra frem den viglete gardintrappa og risikere hoftebrudd annenhver måned.

Les også: Slik gjør du huset ditt sikkert før ferien

 

4. Reduser brannfaren med LED downlights

Mange har downlights innfelt i taket hjemme fordi det gir svært godt lys, i tillegg til at det ser fint ut. Problemet er at pærene som benyttes ofte avgir mye varme i takkonstruksjonen og isolasjonen på loftet. Dette er energi verken du eller taket har noe særlig glede av. Ved å bytte ut de gamle pærene med LED-downlights vil du reduserer varmegangen og minske brannfaren betraktelig.

Husk at du aldri må bytte ut LED-pærer med halogen- eller sparepærer i installasjoner beregnet for LED. I og med at LED-pæren avgir såpass lite varme, er sannsynligheten stor for at varmebeskyttelsen i installasjonen ikke er beregnet på varmen en vanlig pære avgir. Det kan fort ende i katastrofe.

Les også: Installering av komfyrvakt – har det noe for seg?

 

5. LED-pærer kan dimmes!

… det gjelder bare å ta frem lesebrillene og lete seg frem til riktig pære. Ikke alle LED-pærer kan dimmes, men de som kan, ligger i en godt merket forpakning. Dimming av lyset er for mange helt avgjørende for å sette en koselig stemning hjemme. Å kun produsere LED-pærer som ikke kan dimmes hadde derfor vært en svært ugunstig og lite avkastningsdyktig forretningsplan.

For å oppsummere: LED-pærer bruker mindre strøm enn andre pærer, avgir et varmt lys, kan vare i hele 15 år, reduserer brannfaren og ikke minst – de kan dimmes! Er du overbevist nå?

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)