test

Alt du trenger å vite om bevegelsesstyrt lys

Bevegelsesstyrt lys er en form for lysstyring som blir stadig mer utbredt. Vi mennesker er glad i praktiske løsninger som gir oss mindre jobb, selv om det bare dreier seg om å skru av og på lyset.

Bevegelsesstyrt lys handler om mer enn å få færre lysbrytere. Har du et familiemedlem som aldri slår av lyset etter seg, eller ønsker å spare penger på strøm? Da har du kommet på rett plass – her er det du trenger å vite om bevegelsesstyrt belysning.

 

Hvordan fungerer bevegelsesstyrt lys?

Bevegelsesstyrt belysning fungerer ved at det fanges opp varme via infrarøde sensorer. Denne varmen utstråles fra alle objekter i bevegelse. Overfølsomme sensorer kan være en utfordring. Dersom lyset slår seg på for eksempel når de automatiserte persiennene gjør jobben sin bør noe gjøres. For å unngå at sensorene slår ut på andre ting enn mennesker i rommet er det derfor nødvendig å nedjustere følsomheten til et passende nivå.

Det finnes også sensorer som har mulighet til å justere lysnivået. På denne måten kan du for eksempel ha en dempet belysning på kveldstid og full effekt om morgenen.

Les også: Slik får du riktig belysning på badet

 

Hvorfor bør man ha det?

Lysstyring har tatt kontorbygg med storm, men vi opplever stadig oftere at privatpersoner ønsker å installere bevegelsesstyring på lyset i eget hjem. Det er både smart og veldig praktisk – så lenge det er gjennomtenkt!

Utendørs har bevegelsessensorer vært populært lenge. Det er praktisk i boder, garasjer og for å lyse opp mørke gårdsplasser. Det blir samtidig flere som ser mulighetene innendørs. Hovedregelen er at du må tenke nøye på det praktiske når du skal planlegge hvor du vil ha bevegelsesstyrt belysning. Ikke installer det på steder der du ikke er sikker på at du alltid vil ha på lyset. For eksempel vil det være dumt å installere det under kjøkkenskapene dersom du har åpen kjøkkenløsning. Se for deg at du ser på film i en mørk stue, for så at du skal hente noe å drikke. Filmstemningen må lide av at lyset blir stående på også etter at du har satt deg tilbake i sofaen.

Bevegelsesstyrt lys utendørs

Praktisk belysning: Et av de mest populære stedene å ha bevegelsesstyrt lys er på gårdsplasser, men det finnes langt flere smarte bruksområder

 

De mest populære stedene å installere sensorer på innendørs er på bad, i bod og i inngangsparti. En innendørs bod er et perfekt sted å ha bevegelsesstyrt lys. Når man går inn og ut av boder er det typisk at man bærer på ting som gjør det knotete å fikle etter en bryter. Med en sensor plassert i dørkarmen, på veggen, eller i taket, vil ikke dette lenger være et problem.

Det finnes nå også mange lamper med innebygde sensorer. Ved å kjøpe en slik lampe får du både lys og sensor på en gang. Ikke alle fungerer like godt, og det kan være veldig irriterende med en lampe som ikke skrur seg på når den skal eller blir stående på døgnet rundt. Snakk med en autorisert elektriker som har greie på dette og som kan gi tips om hva du bør kjøpe.

Les også: Hva vil det si å ha et smarthus?

 

Kan man sette opp bevegelsessensor selv?

I utgangspunktet er det ikke hokus pokus å skulle sette opp en sensor eller en sensorlampe på egenhånd, men det er en utfordring å få det til å fungere optimalt. For å få valuta for pengene anbefaler vi å få en autorisert elektriker til å hjelpe deg. Da får du både installasjon og hjelp til å justere belysningen slik du selv ønsker. Våre elektrikere har lang erfaring med dette slik at du får en god og funksjonell løsning. Vi hjelper deg gjerne!

Kontakt oss for en uforpliktende prat.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)