test

Hva vil det si å ha et smarthus?

Du har sikkert hørt ordet, men hva betyr det egentlig at et hus er smart? Kan det betale regninger og hjelpe minstemann med leksene?

Uheldigvis ikke, men et smarthus kan legge forholdene til rette for deg og din familie, både når det gjelder komfort og sikkerhet. Det bidrar til bedre rutiner, forenkling av hverdagen og ikke minst mindre energibruk.

 

Smarthus kort forklart

I et smarthus blir alle de elektriske komponentene som lys, varme, ventilasjon, TV, radio, døråpner og boligalarm satt i et system, slik at du enkelt kan styre dem fra mobilen, nettbrettet eller PC-en – hvor enn du er! Du bestemmer i tillegg helt selv hvor omfattende du ønsker systemet skal være.

Det enkleste styringssystemet består av en bryter ved inngangsdøren som registrerer om det er noen hjemme eller ikke. Når det ikke er noen hjemme, skrus lysene av, temperaturen senkes, komfyr, kaffetrakter og strykejern skrus av, det samme gjør TV og radio. Når du kommer hjem skrus alt sammen på igjen.

Et mer avansert styringssystem lar deg styre lys, varme og andre elektriske apparater gjennom en app på mobilen din, eller gjennom PC-en du har på jobb. Det gjør at du kan gjøre endringer på allerede tidsinnstilte funksjoner uten å være avhengig av styringspanelet hjemme. Perfekt for de dagene man kan dra tidligere hjem fra jobb og gjerne vil komme hjem til et ferdig oppvarmet hus.

Les også: 5 grunner til at du bør bytte ut de gamle lyspærene med LED-pærer

 

Et smarthus sparer energi

Det sier seg selv at et hus som automatisk skrur av eller senker lys og elektriske apparater når det ikke brukes, eller du ikke er hjemme, bidrar til å minke energibruken. Det er fort gjort å glemme å skru av lys eller radio når man haster ut av døren tidlig på morgenkvisten. Dette gjelder også når man er hjemme. Ved å installere lys som «følger deg», unngår du at unødvendig lys står på i rom du ikke befinner deg i.

At varmeovnene avgir like mye varme når alle er hjemme som når huset står tomt, er også et problem smarthuset tar seg av. De fleste vil gjerne at huset skal være varmt og godt når man kommer hjem, og lar derfor varmeovnene stå på når man er borte. Med tidsbasert styringssystem kan man stille inn varmeovnene til å senke seg når man drar for dagen, for så å skru seg opp igjen en liten stund før arbeidsdagen din er over. Da vil huset ha en behagelig temperatur innen du har kommet deg hjem igjen, i tillegg til å ha spart energi i løpet av dagen.

Det samme gjelder solskjerming. På høsten, vinteren og våren kan man benytte seg av de solstrålene som kommer gjennom vinduet til å varme opp boligen, mens man på sommeren kanskje vil stenge solen ute slik at det ikke blir for varmt. Da er det veldig praktisk å ha et smarthus som regulerer persiennene etter solens posisjon.

Les også: Slik får du riktig belysning på badet

smarthus

Smart løsning: Du kan enkelt styre de elektriske komponentene fra mobilen, nettbrettet eller PC-en.

 

En mer funksjonell bolig

Å bo i et hus som er smart kan på mange måter gjøre hverdagen enklere, for ikke å snakke om luksuriøs. Se for deg at lyset automatisk senkes i det du skrur på Netflix på TV-en, at radioen skrur seg på i det du går inn i et rom eller at lyset på badet gradvis blir sterkere på morgenkvisten når du enda ikke er vant til lyset. Det er til og med mulig å få kaffetrakteren til å skru seg på av seg selv når du går inn på kjøkkenet, så fremt kaffetrakteren er tilrettelagt for det.

Det er nemlig mulig å få ulike elektriske apparater til å samkjøre med hverandre ved å skape ulike scenarioer. Er scenarioene gode kan du gjøre huset ditt ganske så smart, slik at hverdagen din blir betraktelig forenklet og forbedret.

Les også: Installering av komfyrvakt – har det noe for seg?

 

Et sikrere hjem

Et av scenarioene mange med smarthus nyter godt av er «bortescenariet»: Alarmen aktiveres, lyses slås av og strømmen til elektriske apparater som kaffetrakter og strykejern blir koblet av. Dette minsker sjansene for brann betraktelig.

Installerer man sensorer på dører og vinduer kan man bli varslet om noe står åpent som egentlig skulle være lukket. Bevegelsessensorer utendørs vil skru på alt av utelys om de registrerer bevegelse i området rundt huset. I tillegg vil en eventuell integrert adgangskontroll gi deg full oversikt over hvem som kommer og går til hvilke tider, og om noen ringer på vil du kunne se hvem det er på mobilen.

Et smarthus er rett og slett et sikkert hjem. Det gjør at du kan sove bedre om nettene og slippe å uroe deg over hva som foregår hjemme når du er bortreist.

Les også: Slik gjør du huset ditt sikkert før ferien

 

Trådbundet eller trådløst smarthus

Du kan velge mellom to ulike typer smarthus – trådbundet og trådløst. Et trådbundet smarthus passer best for deg som skal bygge en helt ny bolig eller totalrenovere. Det kables annerledes enn en «vanlig» elektroinstallasjon og krever derfor at elektrikeren kan arbeide med blanke ark.

Et trådløst smarthus kan kobles til husets eksiterende elektriske anlegg. Du trenger dermed ikke å åpne vegger eller trekke nye ledninger for å få et hus som er smart.

Du velger selv hvor smart du ønsker at boligen din skal være. Vi i Elektriker’n Majorstua hjelper deg gjerne med å finne den løsningen som passer best for deg og dine behov, slik at du virkelig kan nyte alle fordelene et smarthus gir.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)