test

Slik får du riktig belysning på badet

Du kjenner deg sikkert igjen: alarmens skingrende jamring drar deg ut av drømmeland på morgenkvisten, som likeså godt kunne vært midt på natta så trøtt som du er, og tvinger deg opp i en zombie-lignende tilstand der du tusler i ørska til badet. Med hjernen fortsatt i dvalemodus og syn som en muldvarp, er det sterke lyset som møter deg nærmest tortur, og du kniper øynene sammen for ikke å bli solblind.

OK, så er kanskje dette en smule overdrevent, men poenget er at feil belysning på badet virkelig kan være et herk. Derfor skal du få noen gode råd til hvordan å lyssette badet ditt, slik at du slipper å oppleve scenarioet over.

 

Dimmere er din venn

Første steg mot å få et behagelig lys på badet som ikke svir i øynene, er å installere dimmere. Da kan du sakte, men sikkert venne deg til lyset når du driver med morgenstellet. Når du endelig har kommet deg til hektene og skal barbere deg eller legge sminke, er det bare å skru opp lysstyrken slik at du ser hva du driver med.

Å kunne dimme lyset er også en lur funksjon når mennesker av ulik alder deler bad. Det er ikke til å stikke under stol at en 20 åring har et bedre syn enn en på 40. På samme måte trenger trolig ikke minstemann flombelysning når tennene skal pusses, men skal mor nappe øyenbrynene må lyset vise hva det duger til.

Det er ikke uten grunn at mange bruker mye tid og penger på å pusse opp badet. For uten å være et svært praktisk rom, er det også et sted man virkelig kan senke skuldrene og ha litt alenetid. Et beroligende skumbad nytes i grunn best akkompagnert av dempet belysning.

Les også: 5 grunner til at du bør bytte ut de gamle lyspærene med LED-pærer

 

Lysets plassering må planlegges nøye

Uansett hvordan type lyskilde du ønsker å ha på badet, må plasseringen planlegges. Irriterende skygger på ansiktet når du ser deg i speilet er aldri noe man higer etter. Du må derfor passe på at lyset treffer ansiktet ditt forfra, samtidig som du ikke blir blendet. Det anbefales derfor å montere lys både over og på hver side av speilet.

En annen mulighet er løsningen mange sverger til – nemlig downlights. Disse kan plasseres hvor du vil! Spottene trenger nemlig ikke installeres i et symmetrisk mønster, det viktigste er at lysfordelingen er riktig. Følg veggene slik at alle kriker og kroker i badet blir opplyst. Det gjør rengjøringen enklere, og du slipper å tråkke i usynlige vannpytter forrige mann la igjen etter seg.

Spottene kan med fordel installeres slik at lyset kastes mot veggen for så å reflekteres inn i rommet, eller inn i speilet slik at lyset treffer deg riktig ansiktet. Pass bare på at du ikke blir blendet.

Husk at det også må være lys i dusjen slik at du ikke står i mørket når du trekker for dusjforhenget.

Les også: Hva vil det si å ha et smarthus?

riktig belysning på badet

Planlegg godt: Husk at det også må være lys i dusjen.

 

Velg lys med riktig temperatur

Er det noe du virkelig ønsker av et baderomslys, er det riktig fargegjengivelse av din egen hudfarge. Det er greit å vite at du kommer til å se noenlunde lik ut når du beveger deg ute blant mennesker i dagslys, som når du titter inn i speilet på badet. Du bør derfor passe på at temperaturen på lyset verken er for kaldt eller for varmt, men har en naturlig fargetone.

Om du har muligheten til å slippe inn dagslys, er dette noe som virkelig anbefales. Samtidig er det et under hva riktig lys kan gjøre med et bad uten vindu, så fortvil ikke.

Les også: Slik gjør du huset ditt sikkert før ferien

 

For all del, ikke monter lysene selv

Det stilles svært strenge krav til elektroinstallasjoner i våtrom. Badet deles inn i ulike soner ut ifra hvor stor fuktpåkjenningen er. De ulike sonene avgjør hvordan armatur og hvilke lamper man kan benytte seg av. Det er derfor en god del å ta hensyn til som kun en godkjent elektroinstallatør kjenner til.

Brann utløst av varmegang i feilinstallerte downlights er et utbredt problem, fordi mange tror det er en enkel jobb man lett kan gjøre selv. Dette er lang ifra tilfellet, og du gjør deg selv en stor sikkerhetsmessig og kostnadssparende tjeneste ved å engasjere en elektriker.

Vi i Elektriker’n Majorstua hjelper deg gjerne med å finne den belysningen som passer ditt baderom best, slik at du har glede av badet ditt i mange år.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)