test

Nyttige tips for lading av elbil

Vurderer du å skaffe deg elbil, eller kanskje du nettopp har skaffet deg en? Det er mange hensyn å ta hva gjelder lading av elbil som du kanskje ikke har tenkt på. Disse tipsene kan spare deg både for tid, uønskede hendelser og bekymringer.

Å sette seg inn i regler og sikkerhet for lading av elbil kan være forvirrende og tidkrevende. Da vil gode råd komme godt med, enten om det er for å bevare sikkerheten eller for å optimalisere batteritid og ladeprosess. Her gir vi deg noen svært nyttige tips til lading av elbil.

Sikkerhet skal alltid komme i første rekke

Sikker lading av elbil er ikke noe man skal kimse av, for brann er det siste man ønsker. Strøm og strømførende komponenter vil alltid utgjøre en fare for brann og elektrisk sjokk ved feil bruk eller feil på utstyr. Men, ved å følge retningslinjer og sørge for riktig vedlikehold vil ikke bruk av elbil utgjøre noen nevneverdig sikkerhetsrisiko.

 

Bruker du vanlig stikkontakt?

Den største fella mange går i er å bruke vanlig stikkontakt for å lade bilen. Ja, det er mulig, men det er sterkt frarådet å gjøre dette på daglig basis. Vanlig stikkontakt skal kun brukes som en nødløsning. Skulle du havne i en situasjon som krever at du lader med vanlig stikkontakt, er det imidlertid viktig at det foregår på en strømkurs som er i henhold til regelverket:

– Maks 10A sikring
– Jordfeilvern Type B
– Ingen andre apparater som bruker strøm på kursen, som lys, garasjeåpner etc.
– Ladekabelen skal ikke henge og dingle i stikkontakten
– Overspenningsvern er anbefalt
– Bruk av skjøteledning skal unngås

Det sikreste og mest effektive alternativet for lading av elbil er uansett å installere en ladestasjon hjemme. Elektriker’n Majorstua hjelper deg gjerne. Klikk her for å lese mer.

 

Les også: Derfor bør du skaffe deg et overspenningsvern

 

Unngå støt og skader på utstyret

Undersøk om det har oppstått misfarging, sprekkdannelser eller tegn på varmegang og smelteskader i kontaktpunktene ofte! Gjør det til en vane hver gang du kobler bilen til eller fra en ladestasjon. Oppdager du dette må du ikke finne på å lade bilen før det er undersøkt og reparert av fagfolk. Hvis du har en ladekabel med kontrollenhet integrert, bør du henge den opp slik at stikkontakten og støpselet ikke blir tynget av vekten. Slik motvirker du skade og varmegang på utstyret.

En annen form for skade på utstyr er den som kan oppstå når trafikk eller forbipasserende kommer borti, eller kjører over kabler som ligger ut i veien og lignende påkjenninger. Sørg derfor for at kabelen alltid ligger så beskyttet som mulig. Skulle du være så uheldig at det er en feil på ladekabelen, er det greit å ha sørget for at den alltid kobles til en kontakt som er jordet. En jordet kontakt vil beskytte mot elektrisk støt.

En kjent årsak til mange branner er feil bruk av skjøteledninger. Unngå bruk av skjøteledninger til elbil – plugg direkte i bilen! Er det et nødstilfelle vil det være mulig å bruke skjøteledning, men da anbefales det på det sterkeste å holde oppsyn under hele ladeprosessen.

Til slutt er det verdt å nevne at det lønner seg å avslutte ladingen i bilen først, deretter i ladekontakten. Da unngår du en såkalt elektrisk lysbue (ofte omtalt som gnist), som kan være farlig og slite på utstyr, og i verste fall ødelegge bilen. Lader du i en hjemmeladestasjon vil du unngå dette problemet grunnet kommunikasjon mellom elbil og ladestasjonen. En hjemmeladestasjon til elbilen sørger altså for en problemfri, trygg og skånsom lading av bilen så du kan ha glede av den i mange år.

 

Les også: Hjemmeladestasjon eller vanlig stikkontakt – hva bør jeg velge til elbilen?

 

Den optimale lading og bruk av elbil

For å få mest ut av batteriet til en elbil er det flere ting du kan gjøre. Det vil for eksempel være gunstig å ha et mål om å ligge mellom 30% og 80% av batteriet, for da trives det best. Batteriet vil også takke deg dersom du i så stor grad som mulig unngår «klatt-lading». Ved å lade litt her og litt der, vil batteriet svekkes i større grad enn om du lader fullt opp (eller rettere sagt til 80%).

En svært praktisk funksjon for ladestasjoner er å ha dynamisk laststyring. Dette betyr at ladestasjonen samhandler med det øvrige strømforbruket i huset og tilpasser styrken etter dette for å ikke overbelaste hovedsikringen.

For å få mest mulig ut av batteriet til elbilen, bør du passe på å ha riktig lufttrykk i dekkene og lite utvendig ekstrautstyr som skiboks og sykkelstativer som skaper økt luftmotstand. Jo mindre luftmotstand, desto lenger varer batteriet per lading. Riktig lufttrykk i dekkene og en energiøkonomisk kjørestil vil merkbart øke rekkevidden!

Et siste godt tips er å bremse på motoren og ikke bremseklossene når du er ute og kjører. Da vil strømmen bli regenerert, og resultatet er at du lader bilen mens du bremser. Smart, hva?

 

Ta smarttelefonen til hjelp

Det finnes flere apper til smarttelefoner som gir deg oversikt over ladestasjoner både i Norge og utlandet. Last ned disse før du planlegger lengre turer, så du er sikret å ikke stå i veikanten med nødblinkeren på!

Få profesjonell hjelp av oss i Elektriker’n Majorstua med trygg og effektiv ladestasjon hjemme. Kontakt oss for en uforpliktende prat.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)