test

Slik holder du strømregningen nede i vinter

Under kalde vintre er det stort sett én ting som står i hodet på nordmenn: å ha det så varmt som mulig innendørs. Morgendagens strømregning er en ikke-bekymring, helt til den dumper ned i postkassen med et brak.

Heldigvis er det flere tiltak som kan bidra til å redusere strømregningen, slik at du kan bruke pengene dine på mer fornøyelige sysler.

 

Først: Bestill el-sjekk

Under en el-sjekk går elektrikeren over det elektriske anlegget og sørger for at alt er som det skal. Gjennom en slik sjekk finner man ut hva som må endres fordi det er farlig, eller hva som bør endres fordi det er uøkonomisk eller upraktisk. Elektrikeren ser etter muligheter for strømsparing og vil på slutten av sjekken legge frem flere utbedringsforslag. Under er noen av tiltakene som ofte kommer frem som strømsparende løsninger etter en el-sjekk.

Les også: Bette bør du vite om el-kontroll

 

Automatisk temperatursenking

At varmeovnen står på full guffe når du ikke er hjemme er det ingen som tjener på, sett bort ifra en og annen tropisk plante du har gått til innkjøp av. Å senke temperaturen før du går for dagen er derfor første steg på veien mot strømsparing. Også på nattestid da du sover og i rom du sjeldent bruker, vil en temperatursenking være hensiktsmessig.

Installerer du automatisk temperatursenking, slipper du å huske på alt dette på egenhånd. Da kan du stille inn termostaten til å senke seg automatisk til bestemte tider. Det gjør også at du kan stille inn en temperaturøkning noen timer før du kommer hjem, slik at boligen som møter deg er god og varm. Dette er populært for alle frysepinner der ute. Med varmestyringssystem kan du i tillegg enkelt styre temperaturen fra en app på mobilen. Perfekt for de gangene forandring i planene finner sted, og du ikke kommer deg hjem til planlagt tid.

Les også: Hva vil det si å ha et smarthus?

Hold strømregningen nede med automatisk temperatursenking

Automatisk temperatursenking: Du kan du stille inn termostaten til å senke seg automatisk til bestemte tider. Foto: ELKO

 

Fastmonterte varmeovner under vinduene

Uansett hvor nye og moderne vinduer du har, vil det alltid forekomme noe kulderas. Kulden trekker ned mot gulvet hvor føttene våre befinner seg, og et kjent fenomen trer i kraft: Blir man kald på beina, så blir man kald i hele kroppen. For å unngå frosne tær, skrur derfor mange opp termostaten, og strømregningen utarter seg deretter.

Ved å montere varmeovner under vinduenes bredde, unngår du kulderas. Da kan romtemperaturen senkes uten at det går ut over komforten. Husk at du får hva du betaler for. En termostat av høy kvalitet har innkoblings- og utkoblingstemperatur på mellom 0,2 og 0,3 grader, mens en rimelig ovn kan ha en forskjell på 3 grader. Det vil si at ovnen kanskje ikke skrur seg av før den når 23 grader når du har stilt den inn på 20. Dette resulterer i både høyere temperatur og strømregning enn ønsket.

Les også: Derfor er samsvarserklæring viktig

 

Installer dimmere

Det er kanskje ikke alle som ser poenget med å installere en dimmer når man har en helt fungerende bryter, og ikke har behov for dempet belysning. Dette endrer seg kanskje når vi sier at det ikke bare er for stemningens skyld at dimmere blir montert. En lampe som står på full styrke bruker nemlig mer strøm enn en lampe med senket lysstyrke, i tillegg til å forlenge levetiden på lyskilden.

Les også: Få det hjemmekoselig og spar strøm i samme slengen med dimmere

 

Bytt til LED-pærer

Etter EUs forbud mot halogenpærer vil man etter hvert ikke ha noe annet valg enn å gå til innkjøp av LED-pærer, og det er egentlig like greit. LED-pærer bruker hele 80 % av den tilførte energien til å avgi lys, som vil si at kun 20 % blir omgjort til varme. Det gjør at den bruker svært lite strøm sammenlignet med andre pærer. Eksempel: En lyspæres strømforbruk måles i watt, og en halogenpære på 30 watt lyser like sterkt som en LED-pære på 5,5 watt. Her er det mye strøm å spare.

En LED-pære kan vare i opptil 50.000 timer som tilsvarer en levetid på over 15 år! – med forbehold om at den ikke står på full styrke til alle døgnets tider. Den reduserer i tillegg brannfaren i downlights betraktelig på grunn av redusert varmegang, som jo må sies å være en ganske så signifikant bonus.

Les også: 5 grunner til at du bør bytte ut de gamle lyspærene med LED-pærer

Hold strømregningen nede med LED-pærer

Lang levetid: En LED-pære kan vare i opptil 50.000 timer som tilsvarer en levetid på over 15 år.

 

Fotoceller og bevegelsessensorer

Med fotoceller vil utelyset skru seg på av seg selv når det blir mørkt ute, og slå seg av når det lysner på morgenen. Da slipper du å huske å slå av og på fysisk, og du unngår situasjoner der lyset har stått på hele dagen fordi du glemte å trykke på bryteren i det du gikk hjemmefra.

Bevegelsessensorer er svært lurt på områder der man vanligvis ikke trenger konstant lys på kvelden, for eksempel foran garasjen. Det gjør det også enklere å oppdage eller skremme vekk uvedkommende som har vandret inn på eiendommen på nattestid. Bevegelsessensorer kan installeres inne også. Perfekt for de som aldri husker å skru av lyset når de går ut av et rom.

Les også: Slik får du riktig belysning på badet

 

Slå av apparater med standby-funksjon

Apparater på standby er en strømtyv mange ikke er klar over. TV, ladere, spillkonsoller, DVD- og Blu-ray-spillere og lignende står ofte på standby en god stund før de skrur seg av. En spillkonsoll kan faktisk stå på standby så lenge som 4–5 timer, og i løpet av disse timene vil den trekke like mye strøm som når den er i bruk. Å slå av apparatene når de ikke brukes vil derfor bidra til å redusere strømregningen betraktelig i det lange løp.

Vi i Elektriker’n Majorstua hjelper deg gjerne på veien mot en lavere strømregning. Ta kontakt for en hyggelig samtale.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)