Det er ikke rent sjeldent at man diskuterer hva som er påbudt, hva som er nødvendig og hva det ikke er behov for når det kommer til elektriske anlegg. På et kjøkken er det spesielt viktig å ta vare på el-sikkerheten, da det er et rom med vann og strøm om hverandre og hvor det skjer mye på en gang.
Bedre med for mange enn for få
Det varierer fra husholdning til husholdning hvor mange kurser det er behov for. Det hele kommer an på hvor mange elektriske artikler du planlegger å ha på kjøkkenet ditt. En hovedregel er at du skal ha én kurs for hver hvitevare. Fordelen med det, utover at du får mindre belastning per kurs, er at dersom det skulle oppstå en feil et sted vil du raskt kunne finne ut hvor den har oppstått.
Tar du en kurs til platetopp, ovn, kjøkkenmaskin(er), kjøleskap, lys og ventilator og oppvaskmaskin, er du raskt oppe i fire–fem kurser. Det er et godt utgangspunkt for planleggingen av et vanlig kjøkken.
Skal du ha integrert kaffemaskin eller dampovn, trenger også disse egen kurs. Er du usikker kan du forhøre deg med en elektriker, som gjerne hjelper deg også i planleggingsfasen.
Les også: Installering av komfyrvakt – har det noe for seg?
Den store forskjellen på før og nå
I eldre boliger ser man ofte at alt i et kjøkken går på den samme kursen. Det vil bety at anlegget er svært underdimensjonert sett opp mot dagens standard. For eksempel har mange eldre kjøkken én kurs på 20A, mens en ny platetopp med induksjon trekker mye strøm og vil alene trenge en kurs på 25A – 32A.
Selv om nyere hvitevarer blir stadig mer energieffektive, vil den totale belastningen per kurs fort bli stor fordi vi går til anskaffelse av flere elektriske artikler enn før. De skal også yte maksimal effekt på mindre tid, og dermed trekker de mye strøm i kortere intervaller.
En kurs skal helst ligge skjult og beskyttet. Tenk over hvordan du vil løse dette dersom du rehabiliterer en eldre bolig. I dette tilfellet er det lurt å skifte ut sikringsskapet i tillegget. Her kan du lese mer om hvordan man bytter et eldre sikringsskap.
Les også: 5 grunner til at du bør bytte ut de gamle lyspærene med LED-pærer
Skjulte kurser: Rehabilitering av eldre boliger kan bli omfattende arbeid
Ta høyde for bolignormen
NEK 400-8-823 er en bolignorm, eller en standard, som er satt for elektriske installasjoner i boliger. Bolignormen er ment å heve standarden og sikkerheten på elektriske installasjoner i boliger, at disse skal både dekke normale behov, men også være fremtidsrettet.
I forskriften fremgår det også at det kreves flere mindre kurser for å fordele belastningen per kurs, fremfor å ha få kurser med høy belastning. Dette gjelder spesielt nyere boliger, og begrunnelsen er at det er mer isolasjon i vegger og tak nå enn før som dermed fører til høyere temperaturer i ledninger og koblingspunkter.
Noen enkle tips
– Opprett en dialog med en elektriker tidlig i et oppussingsprosjekt. Da kan dere planlegge når og hvordan elektrikeren kan komme inn og om det er noe som kan tilrettelegges spesielt etter dine behov.
– Det er alltid en autorisert elektriker som skal legge opp kurser. Det er krav om dokumentasjon ved slike utførelser, noe som må fremlegges blant annet ved eventuelt salg av bolig.
– Det er både lurt og praktisk å bruke tidsur på stikkontakter som hører til små apparater du bruker ofte, for eksempel kaffetrakteren eller vannkokeren. Da vil du kunne reise på hytta uten å tenke på om du husket å skru den av, for tidsuret vil kutte strømmen automatisk etter en gitt tid.
Prisen på å legge nye kurser vil variere avhengig av hvor stor jobben er og hvor mye materialer som går med. Forhør deg med oss, så gir vi deg gjerne et prisoverslag.
Vær smart, tenk sikkerhet og funksjonalitet!