Du kan skifte deksel på brytere, koblingsbokser og stikkontakter. Hvis varmeovnen har bevegelig ledning og støpsel kan du montere og skifte ut denne selv. Bordlamper og lampetter med bevegelige ledninger kan du også reparere og koble til, samt diverse andre småjobber. Likevel er det ofte greit å ha en ekspert parat, uansett størrelse på det elektriske arbeidet som foreligger.
Økonomisk eller et realt pengesluk?
Du tenker kanskje at det er pengebesparende å utføre elektriske jobber selv, men det stemmer ikke nødvendigvis – særlig ikke hvis forsikringen blir dratt inn i bildet. For at det elektriske arbeidet skal være lovlig må elektrikeren levere en samsvarserklæring til boligens eier. Dette har vært lovpålagt siden 1999, men likevel er det hos flere elektrikere enda ikke vanlig praksis. Spør derfor alltid din elektriker om disse papirene.
Dersom du ikke har fulgt norsk lov når det gjelder elektrisk arbeid, vil du ved skade eller brann risikere å få redusert forsikringsoppgjøret. Dette gjelder også dersom du har ansatt noen du trodde var sertifiserte fagfolk, men som viste seg å ikke være det. Derfor er det uhyre viktig at du sjekker grundig hvem du ansetter.
Flere har gått i fella ved å prøve å gjøre noe av arbeidet selv, for så å få elektrikeren til å gjøre resten. Installering av varmekabler er et godt eksempel. Mange ønsker å legge kablene selv, og ansetter fagfolk til å koble til det elektriske anlegget etter arbeidet er utført. Dette virker kanskje som en grei ordning i teorien, men kan i praksis få fatale følger. Gjør du noe feil under installering, kan det føre til varmgang som utgjør en brannfare. Dersom det skulle begynne å brenne og du ikke kan bevise at arbeidet er utført i tråd med loven, kan det resultere i avkortning i forsikringen.
Oppdages feilen før noe farlig eventuelt skjer, må du likevel ofte betale dyrt for reparasjon eller reinstallasjon av det elektriske arbeidet.
Les også: Derfor er samsvarserklæring viktig
Ikke alltid pengebesparende: Flere har gått i fella ved å prøve å gjøre noe av det elektriske arbeidet selv, for så å få elektrikeren til å gjøre resten.
Tenk på de rundt deg
Er du en utleier står du ansvarlig for boligen og sikkerheten til de som oppholder seg i den. Har du utført elektrisk arbeid på egenhånd kan huset eller leiligheten ta fyr dersom noe er gjort galt. Dette kan føre til at eventuelle leieboere brenner inne. Her har du straffeansvar, og risikerer at forsikringen faller bort.
Dersom du bor i blokk og vurderer å utføre elektrisk arbeid selv, bør du tenke på naboene dine. Utbygging eller endring av bad og strømanlegg kan nemlig få konsekvenser for andre enn deg selv. Starter en brann på grunn av dårlig utført elektrisk arbeid, vil livene til alle dine naboer i blokken stå i fare og skadeomfanget kan bli enormt. Her har du også erstatningsplikt for de rundt deg, noe som kan koste deg dyrt.
Les også: Installering av komfyrvakt – har det noe for seg?
Salg av bolig? Det lønner seg med dokumentasjon
Skal du selge boligen din? Kjøpere har alltid krav på opplysninger om alt arbeid du selv har utført. Du kan gjøres ansvarlig for feil, skader og mangler som oppstår i en bolig du har solgt i opptil fem år etter salget, ifølge avhendingsloven. Mangler du dokumentasjon på at arbeidet er utført av fagfolk, kan du få problemer. Husk også at du ofte kan benytte deg av garantien i lengre tid hvis du benytter deg av fagfolk. Dersom de har gjort en dårlig jobb trenger du dermed kanskje ikke betale reparasjonskostnader.
Har du utdanning med fagbrev som elektriker er det fullt mulig å utføre elektrisk arbeid selv. Likevel er det viktig å dokumentere arbeidet du utfører, og å signere papirene med eget navn. Du må kunne vise til at du har fulgt loven dersom det skulle bli behov for dokumentasjon – for eksempel ved salg av boligen.
Les også: Pusse opp bad – Hva må elektriker gjøre?
Badet skal være en oase, ikke et stressmoment
Det skal føles bra å bruke tid inne på baderommet. En deilig dusj eller et godt bad, føttene plassert på varme fliser og behagelig lys kan gi deg en perfekt start eller avslutning på dagen. Våt hud og dårlig utført elektrisk arbeid er verken en god kombinasjon eller særlig avslappende, og alvorlige støt kan i verste fall ende med en tur på legevakten.
Det stilles alltid strenge krav til soneinndeling på badet, og det med god grunn. Plassering av stikkontakter og montering av riktig type belysning er viktig. IP-grad på belysning skal ofte tåle vannsprut fra dusjen og takle fukt. Det er krav om jordfeilautomater på alle nybygg i dag, og varmekabler skal alltid installeres av faglærte elektrikere.
Det kan ikke bli sagt for ofte. Ikke bruk en ufaglært elektriker. Det vil aldri lønne seg.