Tiden der gater, hus og trær dekoreres med vakker belysning i vintermørket er her. Den ellers mørke årstiden blir plutselig litt lysere, og julestemningen siver inn i ethvert hjem. Også inne blir lysgirlandere hengt opp og juletreet pyntet til stor glede for store og små.
Dessverre finnes det også en bakside til all hyggen. For selv om julen er en tid for glede og harmoni, er det også høysesong for boligbrann. Trygg julebelysning er derfor helt avgjørende for at juletiden skal stå til forventningene og ikke ende i katastrofe.
Med løfter om en brannsikker jul
De kalde månedene, med desember i tet, topper årlig statistikken over antall boligbranner i Norge. Da befinner vi oss inne oftere, vi varmer opp boligene for å håndtere kuldegradene utenfor og vi pynter med lyslenker inne som ute. Svært mange boligbranner starter i det elektriske, med varmegang i koblinger som av de hyppigste årsakene. Å være nøye med å gå over julebelysningen før den tas i bruk, er derfor første steg mot en brannsikker jul. Her får du fem tips du bør følge før du skal sette opp julebelysningen i år.
Les også: Slik holder du strømregningen nede i vinter
1. Ta en titt i sikringsskapet
Ikke alle tenker på å ta en titt i sikringsskapet fra tid til annen, men dette er svært lurt. Særlig i juletider, eller når kulda setter inn, bør anlegget få litt ekstra oppmerksomhet. Da går energiforbruket opp og anlegget er under større belastning. Kjenn etter om noe lukter brent, se etter misfarging på kontakter, koblinger og ledninger og kjenn etter om noe føles varmt. Undersøk også om jordfeilbryteren fungerer.
Har du et gammelt sikringsskap er det ikke sikkert at det er beregnet for forbruket husstanden har i dag. Er du usikker på om alt er som det skal, bør du kontakte en godkjent elektriker.
Les også: Hva koster det å bytte sikringsskap, og er det egentlig nødvendig?
2. Bytt ut de gamle juletrelysene med nye
Selv om de gamle juletrelysene tilsynelatende fungerer godt, er sannsynligheten stor for at sikkerheten har blitt svekket med årene. Benytter du deg av lyslenker med noen år bak seg, må du derfor alltid se etter om ledningene er sprukket eller viser tegn til svekkelser. Vær også påpasselig med å undersøke eventuell varmespredning fra pærene. Gamle juletrelys kan ofte avgi høy varme som kan være svært brannfarlig. Av den grunn anbefaler vi å gå til innkjøp av nye juletrelys som er konstruert etter dagens standarder.
Juletrelys med LED-pærer er det lureste valget. LED-pærer bruker 80 % av energien sin på å avgi lys, og kun 20 % på varme. Brannfaren vil derfor reduseres betraktelig. I tillegg har LED-pærer et mye lavere strømforbruk enn andre pærer, som for eksempel halogenpæren. Halogenpæren ble forbudt i EU 1. september 2018, og vil til slutt ikke lenger være å få tak i. Å bevege seg over til LED-pærer så fort som mulig er derfor svært lurt. Ta det med ro, det vil ikke gå på bekostning av kosen – LED-pærer kan både dimmes og kommer i like koselig lys som halogenpærene.
Les også: Slik får du riktig belysning på badet
En sikker jul: Gamle juletrelys kan ofte avgi høy varme som kan være svært brannfarlig.
3. Skru av julelysene om natten og når du ikke er hjemme
Mange lar nok juletrelysene, julestjernene og andre lysgirlandere i boligen, forbli påskrudd om natten. Det samme gjelder når man ikke er hjemme. Det er koselig å våkne eller komme hjem til en bolig med skikkelig julestemning, men ikke så koselig å bli møtt av brann. Juletrelysene, stjernene i vinduene og andre lyskilder bør derfor alltid skrus av før man legger seg og være avslått når man forlater hjemmet. NB! Ikke bruk pærene som brytere, trekk heller ut stikkontakten dersom det ikke er en lysbryter tilknyttet ledningen.
Les også: Installering av komfyrvakt – har det noe for seg?
4. Ha full kontroll på kablene
Alltid å vite hvor kablene befinner seg og i hvilken tilstand de er i, er viktig. En kabel i klem over lang tid, for eksempel i en døråpning eller vinduskarm, kan til slutt bli så ødelagt at den er farlig å ta på. Har du barn eller dyr i hus som gjerne er ekstra nysgjerrige er dette særlig skummelt. Pass også på at kablene og skjøteledninger ikke ligger i veien der man går. Dette kan både være en brann- og snublefelle, da det er fort gjort å snuble i en ledning som ikke er der ellers i året, om man ikke følger med.
Les også: Hva vil det si å ha et smarthus?
5. Velg riktig utebelysning
Det er forskjell på julelys man har inne og ute. Pass derfor på å velge julelys beregnet for utendørs bruk. Også skjøteledningene må være ruttet for den norske vinteren. Vær oppmerksom på at støpsler kun kan plugges i utekontakter montert av en godkjent elektroinstallatør.
Skal du dekke hele huset med glitrende lys denne julen bør en elektriker kontaktes på forhånd. På den måten forsikrer du deg at anlegget tåler forbruket uten å bli overbelastet.
Ta kontakt med Elektriker’n Majorstua for en uforpliktende prat, dersom du er usikker på om det elektriske anlegget ditt tåler alle julelysene du har planer om å henge opp i år.
Klikk her for å ringe oss nå
(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)