Derfor bør du lære barna å spare strøm 

Alle menneskene i en husholdning bidrar til at strømregningen vokser. Derfor bør du lære barna å spare strøm allerede fra de er små.  

Strøm spart er penger tjent. Man tenker sjeldent over det, men de fleste daglige aktiviteter krever elektrisitet. I et moderne samfunn er strømtyvene over alt. Likevel er det forbausende lett å glemme dem! 

Å lære barna om strøm og sparing allerede fra de er små, kan bidra til at de blir opplyste og bevisste små mennesker. Så lenge du forklarer på barnas premisser – for eksempel ved hjelp av tegning eller lek – vil de enkelt ta til seg kunnskapen.  

Sparer strøm for alle 

Det hjelper lite at dere som foreldre sparer, om barna bruker strøm som aldri før. Lær barna at strøm koster penger og hvorfor sparing er viktig, så vil alle kunne bidra til strømsparing. Det vil garantert synes på strømregningen.  

Det er de små tingene som vil gjøre det store utslaget. Du har kanskje ikke tenkt på det, men barn bruker ikke mindre strøm enn voksne. Spillkonsoller i bruk eller på standby, TV og lange dusjer bruker like mye strøm uavhengig av hvem som står ansvarlig for strømbruket. Skriv gjerne ned hvilke sparesteg du forventer av barnet, og gi ros når det er fortjent. Det går for eksempel an å belønne med premier i form av hyggelige familieaktiviteter, klistremerker eller godteri. 

Som en ekstra grunn til å spare på strømmen kan man ha et sparemål som en familie. Legg av penger til en hyggelig familieaktivitet, og vipps har man enda en god grunn til å være forsiktig med strømbruken. Her vil det være viktig at dere setter klare mål slik at barnet vet hva det har å forholde seg til. Det trenger ikke nødvendigvis å være noe storslagent. Små barn kjenner ikke verdien av penger, og opplevelser som en tur i svømmehallen eller fornøyelsesparken kan være vel så populært som dyrere aktiviteter, som en utenlandsreise.  

Les også: Slik holder du strømregningen nede i vinter 

Derfor bør du lære barna å spare strøm 

Trekker strøm: En spillkonsoll kan stå på standby så lenge som 4–5 timer, og i løpet av disse timene vil den trekke like mye strøm som når den er i bruk.

Få gode vaner inn tidlig 

Barn lærer fortere, er mer mottakelige og mer tilpasningsdyktige enn voksne. Derfor er det smart å implementere gode vaner allerede fra de er små. Ved å gi barna gode sparevaner fra tidlig alder, danner du et godt grunnlag for dem senere i livet. For hvordan skal man utøve strømvett når man ikke har lært det hjemmefra? Når poden etterhvert skal flytte for seg selv vil dette være en uvurderlig egenskap å ha.  

Barn tar etter sine foreldre, så vær et godt eksempel! Voksne har et annet forhold til gode vaner enn det barn har og motiveres enklere av sunn fornuft. Jo tidligere du starter med å innføre den gode vanen, desto bedre. De lærde strides om hvor lang tid det tar å bygge en god vane. Noen mener det er 21 dager, andre 66 dager eller 254 dager. Uansett: god tålmodighet vil være en nøkkel.  

Les også: Hva vil det si å ha et smarthus?  

Bra for miljøet 

Det har aldri vært viktigere eller mer aktuelt å redusere klimafotavtrykket. Med barna på laget sparer dere mer strøm! Til tross for at brorparten av strømforbruket til oss nordmenn kommer fra fornybare kilder som vann- og vindkraft bør vi være vårt strømforbruk bevisst. Det er nemlig slik at økt strømsparing frigjør energikildene, som igjen kan selges til utlandet. Å selge miljøvennlig strøm til land som ikke selv produserer ren energi, vil redusere disse landenes behov for ikke-fornybar strøm. Derfor bør vi alle bidra til å spare strøm – både store og små!  

Ta kontakt med oss i Elektriker’n Majorstua dersom du ønsker å få tips om strømsparing. Gjennom en el-sjekk kan vi se etter muligheter for strømsparing og legge frem flere utbedringsforslag tilpasset husholdningen. 

Kontakt oss i dag!

Kontakt oss via kontaktskjemaet eller ring oss. Våre åpningstider for telefon er mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15.

Relaterte artikler

Bestill din elektriker i dag. Vi garanterer topp kvalitet og service!

Adresse:

Svalbardveien 2B, 0375 Oslo

Åpningstider:

Mandag-torsdag – kl. 8-16
Fredag – kl. 8-15