test

Hjemmeladestasjon eller vanlig stikkontakt – hva bør jeg velge til elbilen?

Elbil-salget går som varmt hvetebrød om dagen, og nye modeller ruller ut fra forhandlerne på samlebånd. Med elbilens fremgang dukker det naturligvis diverse spørsmål opp, da gjerne i sammenheng med den verdifulle strømmen bilen trenger for å fungere.

Å oppleve at bilen ikke har nok strøm slik at du må ta bussen til jobb, er ikke noe du noen gang ønsker å oppleve. Så hva er det man skal velge til å lade opp vidunderet? Må man ha hjemmeladestasjon eller holder det med stikkontakt?

 

Vanlig stikkontakt kommer til kort

Når du kjøper en elbil, følger det enten med en Mode 1 eller Mode 2 portabel ladekabel. Mode 1 ladekabel kommer ofte med eldre eller mindre elbiler, og kobles i stikkontakten på samme måte som en brødrister eller et kjøleskap. Mode 2 er hakket sikrere med medfølgende styringsboks som overvåker strømtilførselen fra stikkontakt til bil. Denne sitter enten innebygd i håndtaket til ladekontakten eller som en boks på selve kabelen. Når man lader fra en vanlig stikkontakt (schuko), uansett om det er med Mode 1 eller Mode 2, må kontakten som benyttes ha en jordfeilbryter type B og egen kurs med 10A sikring begrenset til maks 2,3 kW.

Spørsmålet mange sitter med, er derfor som følger: Er en vanlig jordet stikkontakt tilstrekkelig når man skal lade opp bilen på daglig basis? Svaret er dessverre nei.

Les også: Unngå uhyggelige overraskelser med servicesjekk

 

Lading fra vanlig stikkontakt kan ikke overvåkes

En vanlig jordet stikkontakt koblet til husstrøm kan være en reddende engel de gangene du ikke er hjemme og trenger litt ekstra strøm for å komme deg videre. Vanlig stikkontakt er derimot ikke beregnet for daglig bruk i mange timer, men kun som en midlertidig løsning. Med høy slitasje kan kontakten fort bli offer for skader og varmgang, som øker brannfaren betraktelig.

Fordi ladingen fra vanlig stikkontakt ikke kan fjernstyres eller overvåkes, har man heller ikke kontroll på status under lading. Skjer det en feil i bilens ladesystem uten at man vet det, kan det ende i både funksjonsfeil, elektrisk sjokk og brann.

Jo, det er sant at bruk av vanlig stikkontakt er veldig praktisk. Særlig de gangene du er på reise og trenger en midlertidig løsning for å lade bilen over natten. Det er nettopp derfor det følger med en portabel ladekabel i bilen når du kjøper den. Ønsker du derimot å sove godt om natten i ditt eget hjem, med visshet om at ladingen som foregår kun noen meter unna deg er trygg, bør du skaffe deg en hjemmeladestasjon.

Les også: 5 grunner til at du bør bytte ut de gamle lyspærene med LED-pærer

Hjemmeladestasjon trumfer vanlig stikkontakt

Ikke beregnet for daglig bruk: Med høy slitasje kan en vanlig stikkontakt fort bli offer for skader og varmegang, som øker brannfaren betraktelig.

 

Sikkerhet kommer først

En hjemmeladestasjon med tilpassede kurser vil alltid være et sikrere alternativ, enn en stikkontakt som sitter fast i husveggen. Skulle varmgang oppstå, kan det få store konsekvenser for både hus og beboere. Når du ligger og sover vil du ikke ha noen mulighet til å følge med ladingens hendelsesforløp, og det er på slike tidspunkt ulykker kan oppstå.

Den innebygde styringsboksen i en fastmontert ladestasjon gjør det mulig for deg å følge med på ladingen til enhver tid, og oppdage eventuelle problemer som skulle oppstå. En slik funksjon må da bedre søvnen med flere hakk.

Les også: Installering av komfyrvakt – har det noe for seg?

 

Spar tid med hjemmeladestasjon

En hjemmeladestasjon er tilpasset Type 2 kontakt. Denne er beregnet for høyeffektiv lading opptil 22 kW. Dette innebærer at bilen vil lades opp flere ganger raskere som ved bruk av en vanlig stikkontakt. Hjemmeladestasjonen sørger rett og slett for at batteripakken er fulladet når du står opp om morgenen, slik at du bare kan hoppe i bilen og dra av gårde uten ekstra planlegging.

Hvor mye effekt du kan ha på ladestasjonen kommer an på el-anlegget ditt, kapasitet, type nett og lignende. Derfor er det viktig å velge en elektriker med mye erfaring og god kompetanse om el-bil lading, slik at du får en løsning som passer ditt behov og el-anlegg.

Installasjon av en fastmontert ladestasjon hjemme koster rundt kr. 15.000 ferdig montert. Kanskje er det prisen som gjør at det fortsatt er mange som gjennomfører den daglige ladingen med vanlig stikkontakt, men dette lønner seg absolutt ikke.

Se på en hjemmeladestasjon som en investering hva gjelder din verdifulle tid. Å måtte sette planer på vent fordi bilen ikke er ferdigladet til planlagt tid, skal ikke trenge å være et problem.

Les også: Slik gjør du huset ditt sikkert før ferien

 

Mode 3 Type 2 anbefales

Det er mange løsninger og ulike kombinasjoner av ladekabler og kontakter der ute, og det kan være vanskelig å vite hva man skal velge. Ønsker du raskest mulig lading i kombinasjon med høy sikkerhet, er det Mode 3 lading fra ladestasjon med Type 2 kontakt du bør velge.

Mode 3 ladestasjon fastmonteres gjerne på veggen, som gjør at du enkelt kan koble bilen i laderen når du kommer hjem etter en lang dag. Da er det bare å gå til sengs med god samvittighet og cruise av gårde uten problem på morgenkvisten.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)