test

Utebelysning til hagen i de mørke vintermånedene

Når vintermånedene gjør sitt inntog bringer de også snø, is og mørke med seg. Å manøvrere seg gjennom egen hage eller oppkjørsel er ikke like enkelt lenger, og en reell fare for knall og fall har plutselig dukket opp.

Riktig utebelysning blir dermed helt nødvendig for å komme seg hel fra A til B uten problem. I tillegg er det mye koseligere og tryggere med en godt belyst gårdsplass, enn et hus tullet inn i mørke – særlig på nattestid.

 

Minsker sannsynligheten for skader i mørket

Vi mennesker er gode på mye, men er det noe vi ikke kan er det å se i mørket. Det hjelper ikke hvor kjent man er eller hvor mange år man har bodd på samme sted, går lyset i boligen tar det ikke mange minuttene før lilletåa slås borti et bordbein eller kneet måkes inn i en vegg. Det samme gjelder utendørs, da gjerne med enda lavere odds. For her må man i tillegg ta hensyn til isen som har lagt seg på trappa over natta eller hagens ulendte terreng og buskvekst.

Med utebelysning plassert langs stien, veien eller trappeoppgangen man vanligvis benytter, slipper man å stokke seg fremover på vaklende bein. Da ser man hvor man går, og sannsynligheten for skader synker betraktelig. Det blir i tillegg mye enklere å finne igjen ting man skulle klare å miste på veien. Det gagner nemlig ingen å stå i minusgrader med lommelykt og lete etter verdisaker som falt ut av lomma da nøklene ble dratt frem.

Les også: Slik holder du strømregningen nede i vinter

 

Utebelysning holder uvedkommende unna

Et hus omringet av mørke er ofte et tiltrekkende skue for uvedkommende. Det gjør at de kan bevege seg ubemerket rundt uten fare for å bli oppdaget. Aktivitet som enkelt ville blitt lagt merke til på dagtid er nå nesten umulig å se, selv ikke av den mest oppmerksomme nabo. Er samtidig all belysning inne i huset også skrudd av, vil en innbruddstyv enkelt kunne snike seg inn i boligen uten at eierne får nyss om det før de kommer hjem til et endevendt hus – eller alarmen går av.

I tillegg er det svært enkelt for andre å titte inn i boligen når lysene er på, men nesten umulig for beboerne å se annet enn mørke når de titter ut. At noen kan se inn uten at man legger merke til det, er ikke en særlig koselig tanke.

Med utebelysning på strategiske plasser, øker man sikkerheten betraktelig. Da vil man ha full oversikt dersom noen skulle ta seg inn på eiendommen når man er hjemme. Det gjør det også enklere for naboene å oppdage unaturlig aktivitet de gangene man er bortreist. På områder det ikke er behov for at lysene står på hele tiden, for eksempel foran garasjen, kan man installere bevegelsessensorer. Da skrur lyset seg på når sensoren oppdager bevegelse, og uvedkommende vil plutselig være opplyst for alle å se.

Les også: Hva vil det si å ha et smarthus?

hage uten utebelysning

Liten sjanse for å bli oppdaget: Et hus omringet av mørke er ofte et tiltrekkende skue for uvedkommende.

 

Hyggelig velkomst med opplyst oppkjørsel

I høst- og vintermånedene legger vi oss når det er mørkt ute og står opp til et like dystert skue. Da er det ikke alltid like lett å finne energien til å stå opp, særlig ikke om man starter dagen med å titte ut av vinduet og alt man ser er stummende mørke. Da er det mye hyggeligere å se ut over en vakkert opplyst hage som inviterer til en ny dag. Det å komme hjem etter en lang dag til en mørk eiendom, er heller ikke særlig oppmuntrende. Å være omringet av mørke over lengre tid kan være en energisluker uten like.

Utebelysning kan dermed ha en positiv påvirkning på humøret, og bidra til å holde vinterdepresjonen på armlengdes avstand. Det er også mye koseligere for gjester å komme på besøk når oppkjørselen er godt belyst og viser dem veien til inngangsdøren. Bor man i et litt bortgjemt hus eller en lite belyst gate er dette særlig aktuelt.

Les også: 5 grunner til at du bør bytte ut de gamle lyspærene med LED-pærer

 

Skap god stemning med varmt lys

Selv om utelamper først og fremst er praktisk, kan det også være veldig dekorativt. En taklampe over inngangsdøren vil gi et varmt og trivelig lys som bidrar til å gjøre inngangspartiet mer innbydende. Vegglamper langs fasaden kan gi huset et nytt og spennende uttrykk. Innfelte lamper ved trær, busker eller trapper kan gi en fin effekt i vintermørket. Pass bare på å plassere de slik at de ikke er i veien på sommeren da hagen blir oftere brukt.

Husk å velge lamper med lys som ikke blender. Noen armaturer lyser veldig sterkt, og vil kun være irriterende for øynene. Sørg også for å ikke montere lampene alt for tett opp mot soveromsvinduer eller vinduene til naboen slik at de blir et irritasjonsmoment. Installerer man utebelysning med astrour eller fotocellebrytere slipper man i tillegg å forholde seg til en lysbryter. Astrour styrer lyset etter soloppgang og -nedgang og fotoceller reguleres etter styrken på dagslyset ute. Da vil ikke utelamper stå på og sluke strøm når det er lyst ute, og strømregningen vil holde seg på et overkommelig nivå.

Trenger du tips til hvordan utebelysning som fungerer best for deg? Ta kontakt for en uforpliktende samtale. Vi kommer gjerne på gratis befaring.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)