Badet er ofte det dyreste rommet å pusse opp i en bolig. Du kan kjøpe billige fliser og baderomsinnredning på tilbud, men prisen på badet beregnes mer av hvor mye fagfolk må utføre.

Rørlegger vil foreslå at du monterer vannskap og ny varmevannsbereder. Noe som er fornuftig hvis du pusser opp et veldig gammelt bad. Du vil relativt raskt lære deg ordet membran, noe du mest sannsynlig ikke har. Gulvet må da pigges opp og det må hyres inn en spesialist på våtromsmembran.

Drømmen om et nytt bad starter for mange hos en flisbutikk. Hva du velger innen fliser påvirker også prisen. Store fliser er eks. raskere å legge enn retro mosaikkfliser.

Utvalget av badekar, dusjhoder og servanter er stort. Designløsninger som vegghengt toalett kan bli dyrere enn et standard  S vannlås toalett. Kan du leve med Grohe vannkran eller må du ha nyeste vannbatteri fra Tapwell ? Hva du velger av design og plasseringer på ditt nye bad vil sette totalprisen.

oppusset bad

Hva må elektrikeren utføre på badet?

Badet er stedet for personlig pleie, og våt hud + elektrisitet er ingen god kombinasjon. Derfor stilles det strenge krav til soneinndeling og kapslingrad på elektrisk utstyr på et bad.

Hvor ofte ser du lysbryter plassert inne på badet?

Plassering av stikkontakter og belysning er noe en elektriker vil hjelpe deg med.  Et badekar vil ha andre krav enn et dusjkabinett.

Elektrikeren vil sørge for at du får riktig IP grad på belysning og armaturer. Det mest vanlige er IP 44 som tåler vannsprut fra dusj. IP-systemet sier noe om utstyrets beskyttelse mot vann og fukt. I Norge er det Norsk Elektroteknisk komite (NEK) som setter normene for elektriske installsjoner.

De fleste eldre bad vil ha jordfeilbryter på kurser som brukes til badet. Denne skal utløse ved 30mA. I dag er det krav om jordfeilautomater (sikring + jordfeilbryter) på alle nybygg.

Installering av varmekabler og termostat på et bad bør utføres av elektriker. Kabler og ledninger må ha riktig kapsling, isolering og jording.  Velger man kreative og «gjør det selv» løsninger er risikoen kortslutning, støt og brudd i varmekablene.

soneinndeling bad

Belysning på bad

Dette er et rom i huset som krever belysning på flere nivåer. Enten vi skal på do om natten og ønsker så lite lys som mulig, eller om man skal legge makeup og trenger veldig godt lys. Fliser og innredning har mye å si for belysningen på et baderom. Brukes det for eksempel mørke gulvfliser, må belysningen ta hensyn til dette.

Innfelt downlight

På bad blir det ofte brukt downlights. Dette er fleksibelt ved at lyset kommer fra flere punkter. Belysningen er enkel å dimme ned for rolige stunder, samtidig er det praktisk å ha godt med lys for vask og travle tider.

Belysning montert på vegg

lamper-speil

Det er praktisk med lamper montert over eller på siden av speilet, da lyser det mot deg. Flere armaturer for speil har i tillegg elektrisk uttak for hårføner, krølltang osv. Et veggmontert armatur skaper også en god stemning.

Utenpåliggende armaturer for tak

Dette er ofte en enklere løsning, hvor man bare har et punkt som sender lyset ut på hele badet.

Tips om lyssetting på badet

Skal det benyttes downlights foran speil, pass på at armaturen kommer imellom speilet og der du står. Da unngår du skygge fra hodet ditt når du står foran speilet.

Mørke fliser krever mer lys.

Er det baderomsinredning/dusjgarnityr som krever spesielle hensyn,høyskap,duskabinett osv.

Symmetri på downlightsene gir ikke alltid best lysforhold

Baderom stiller høyere tetthetskrav til armaturen.

Er det dusjgarnityr/rainshower som skal sentreres midt i dusjen bør downlighten stå litt unna for å ikke få refleksjonen av lyset ifra dusjhodet opp i taket.

Er det elementer i baderommet som ønskes fremhevet med lys, mosaikk, fliser eller garnityr.

Skal belysningen være fleksibel i forhold til ommøblering?

Plasserer du belysning foran vinduet, hindrer du utsyn når det er mørkt ute

Er det elementer i rommet som skal fremheves? Kunst, ildsted eller tapeter?

Er det vinduer som trenger ekstra hensyn?

Er det noen områder som krever spesielt mye lys?

Totalprisen på oppusset bad

Du kan komme billig unna med å kun bytte ut servant, speil og toalett. Har du et bad med dusjkabinett,  kan grunnen være at rommet ikke har membran, som er vanlig i mange eldre bygårder. Er badedrømmen å dusje rett på gulvet, blir membran det første du bør innhente pris på.

Kun opptatt av pris?

Det rimeligste er å få prisoverslag separat fra flislegger, rørlegger og elektriker.  Kjøper du alle materialer, servanter, toalettskål osv. selv holder du prisene nede, men kvaliteten fra visse billigkjeder er så lav at mange rørleggere nekter å installere dem. Dette fordi  håndverkeren skal stille garanti for arbeidet. Å samkjøre timeplanen til mange forskjellige firmaer er krevende for å unngå forsinkeleser. Derfor er rekkefølgen på oppussingen viktigere enn 1-2 dagers stopp i arbeidet.

Skal det byttes noe elektrisk, bør elektrikeren komme på befaring før evt. riving av badet begynner.

Det er mange grunner til dette:

Skal det legges skjulte kabler i veggene

Klargjøring for downlights med dimmer.

Trenger du allpolig bryter inne eller utenfor baderommet.

Har du fargeønsker på stikkontakter?

Planlegger du vaskemaskin og tørketrommel i rommet?

Ring Elektriker’n Majorstua for gratis befaring av ditt bad.