test

Hva koster det å bytte sikringsskap, og er det egentlig nødvendig?

Å bruke masse penger på å bytte sikringsskap er kanskje ikke et drømmescenario, men vi kan nok alle være enige i at brann i gamle sikringer er enda verre. Er det noe man ikke skal kimse av er det brannsikkerhet knyttet til elektrisitet, og når det er husets bankende elektriske hjerte det er snakk om, må man ta sikkerheten på alvor.

Likevel, er det egentlig nødvendig å bytte ut de gamle skrusikringene med automatsikringer om de fungerer som de skal?

 

Større strømforbruk i dag enn for 15 år siden

Har du tenkt over hvor mange strømkomponenter du bruker hver dag? Oppvaskmaskinen settes på etter middagen, vaskemaskin og tørketrommel jobber seg sakte gjennom skittenstøykurven og varmekablene i gangen tørker skoene etter en kald regnværsdag. I stuen gjør hjemmekinoanlegget seg klar for en helaften og på kjøkkenet står cappuccinoen ferdig brygget til perfeksjon. Det er klart at det kreves en god del av et sikringsskap for å holde skuta i gang uten problemer.

Antallet elektriske komponenter koblet til el-anlegget har endret seg drastisk de siste 10-20 årene. Likevel har hele en av tre boliger i Norge et elektrisk anlegg som ikke er beregnet for nåtidens strømforbruk. Se på det på denne måten: De fleste er enige om at en 10 år gammel bil har sett sine bedre dager, men av en eller annen grunn er det 15 år gamle sikringsskapet like fint fremdeles. Et sikringsskap fra 15 år tilbake kjenner garantert på det økte strømforbruket vi bruker i dag, og det vil derfor ikke være uvanlig med både varmegang, jordingsfeil og misfarging.

Å stadig måtte bytte ut varme sikringer og i tillegg få støt i samme slengen, er gode indikatorer på at noe må gjøres. Dersom sikringsskapet ditt er utdatert og uegnet for ditt strømforbruk, er det avgjørende å oppgradere anlegget – og billigere enn om bolig og innbo skulle forsvinne i en brann.

Les også: Hjemmeladestasjon eller vanlig stikkontakt – hva bør jeg velge til elbilen?

Sikringsskap med skrusikringer og automatsikringer

Sikringsskap før og nå: Sikringsskapet til venstre har skrusikringer og det til høyre har automatsikringer. Foto: FastElektriker

 

Endringer i el-anlegget krever oppdatering av sikringsskapet

I både gamle og nye sikringsskap finner man hovedsikringer og sikringer for de ulike kursene i boligen. Disse skal forhindre overbelastning i det elektriske ledningssystemet. Det er derfor ingen krav til utbytting av det gamle sikringsskapet dersom det ikke har blitt gjort noen endringer i det elektriske anlegget siden skapet ble installert. I det du bestemmer deg for å pusse opp badet eller kjøkkenet, får pipa dermed en annen lyd. Endringer i det elektriske anlegget tilsvarer alt fra installering av utvendig stikkontakt til montering av varmekabler på badet.

Siden 1991 har det vært krav om jordfeilbryter for kurser på bad, kjøkken og ute. I 2002 kom kravet om jordfeilbryter på samtlige kurser i alle nye hjem i Norge, og i 2010 fulgte kravet om overspenningsvern. Gamle sikringsskap har veldig ofte ingen av delene. Dersom det skulle vise seg å være en jordfeilbryter i det gamle sikringsskapet, vil det være en veldig enkel modell som ikke er beregnet for nåtidens bruk. Moderne elektriske apparater har et høyere nivå av elektronikk i seg enn eldre modeller, og sender derfor forstyrrelser og støy inn på nettet som de gamle jordfeilbryterne ikke skjønner eller blir ødelagte av.

Nye sikringsskap utrustes med jordfeilautomater som beskytter mot både jordfeil, kortslutning og overbelastning. De bidrar til å øke el-sikkerheten betraktelig for alle boligeiere, og vil derfor være en nødvendig investering i det lange løp.

Les også: Derfor bør du skaffe deg et overspenningsvern

 

Så, hva koster det å bytte sikringsskap?

Prisen på et nytt sikringsskap avhenger av flere faktorer: Hvor mange kurser skal du ha? Skal hele skapet byttes ut, eller bare innmaten? Hvilket sikkerhetsnivå ønsker du? Samtidig finnes det også noen inngrep som enkelt kan prises på en generell basis.

Skal du bytte mellom 1-4 kurser koster det rundt kr. 1900,- inkl. moms per kurs.

Bytte av mellom 5-10 kurser koster ca. kr. 1400,- per kurs, mens bytte av 11+ kurser koster ca. kr. 1275,- per kurs. Jo flere kurser, desto billigere.

Disse prisene gjelder for digitale jordfeilautomater som er det vi anbefaler i dag. Disse er selvtestende, samt beskytter og overvåker hele det elektriske anlegget og alt som blir tilkoblet på en sømløs måte.

Last ned Digital revolusjon i sikringsskapet (pdf) for mer informasjon om digitale jordfeilautomater.

Det finnes rimeligere alternativer også, men de gir ikke like god beskyttelse og må testet regelmessig (helst hver måned). Strømmen må tas hver gang det testes, og alt av klokker på ovner etc. må dermed stilles på nytt.

Prisen på montering av overspenningsvern i samme slengen er kr. 2500,-.

Å bytte ut hele sikringsskapet er noe vanskeligere å prise på grunn av ulike variabler. Du må regne med en pris på kr. 15.000,- og oppover for et splitter nytt skap med alt inkludert.

Les også: Slik får du riktig belysning på badet

Ta gjerne kontakt med oss for et tilpasset prisestimat for ditt sikringsskap. Sender du oss en mail til post@em.no med bilde av sikringsskapet ditt, kan vi raskt og enkelt gi deg svar på hva jobben vil koste. Skulle det være nødvendig kan vi også komme på en gratis befaring.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)