test

Effektiviser arbeidsplassen med lysstyring

Tiden der standard lysbrytere var det som styrte lysets tilstedeværelse er for lengst borte. Dette er æraen for effektivisering og forenkling – for hvem har vel tid til å manuelt skru av og på lyset lenger?

Mest sannsynlig de fleste, men det skader ikke å eliminere og forbedre noe så enkelt som en standard lysbryter, for å gjøre arbeidsdagen noen hakk mindre komplisert. Det er her lysstyring kommer inn. Og så er det energibesparende i samme slengen.

 

Husket jeg å skru av lyset?

… en kjent setning de fleste har tenkt minst én gang i løpet av livet. Det er nok mange som har opplevd å forlate kontoret med et smil om munnen, som så har blitt snudd opp ned når man nesten er hjemme fordi man kom på at man glemte å skru av lyset. Da er det bare å ta turen tilbake, eller irritere seg over det til man kommer på jobb igjen neste dag. For er det noe som ofte er langt nede på prioriteringslisten i løpet av en arbeidsdag, er det hvordan tilstand lyset er i – så lenge det virker selvfølgelig.

Da hadde det vært fint med noe som tok seg av denne oppgaven for deg. Noe som skjønte at man ikke var på kontoret lenger, og dermed skrudde av lyset. Det er her bevegelsessensorer kommer inn i bildet. Med slike sensorer er det slutt på dager med undring over om lyset ble slått av etter endt arbeidsdag. Sensorene sørger nemlig for at lyset holder seg avslått når ingen befinner seg på kontoret, og ønsker deg velkommen ved å skru seg automatisk på når en ny arbeidsdag begynner.

Les også: Unngå uhyggelige overraskelser med servicesjekk

 

Kun lys der det behøves

Et kontorlandskap som strekker seg over flerfoldige kvadratmeter består gjerne av ulike soner og avdelinger med forskjellige arbeidsmønstre. Noen ganger er alle på kontoret, andre ganger er man ute på oppdrag, og soner blir stående tomme.

At hele lokalet skal stå i full belysning hele arbeidsdagen, selv de sonene som ikke blir benyttet, er dermed lite hensiktsmessig. Så lenge bevegelsessensorene ikke registrerer bevegelse vil lyset dermed forbli avslått. Da slipper du å irritere deg over folk som glemmer å skru av lyset når de går.

Om du er av typen som sitter så stille at sensoren ikke registrerer at du er der, og dermed skrur av lyset, er det en fin anledning til å strekke litt på beina. Da får du en fin unnskyldning til å ta noen helsefremmende øvelser i samme slengen.

lysstyring på kontoret

Forenkler hverdagen: Sensorene ønsker deg velkommen ved å skru seg automatisk på når en ny arbeidsdag begynner.

Les også: Derfor bør du skaffe deg et overspenningsvern

 

Lysstyring er et energibesparende tiltak

Det er ikke vanskelig å forstå at en bevegelsessensor kan være med på å forminske strømregningen, særlig om man stadig glemmer å skru av lyset. Tenk deg alle de gangene du bare skulle ta en rask prat med en kollega, som endte opp med å ta mye lenger tid enn forventet. Med bevegelsessensor installert vil lyset på kontoret ditt slå seg av i den tiden du er borte, og du slipper å ha dårlig samvittighet.

Et annet tiltak som bidrar til energibesparelse er å installere dimmere. På lyse sommerdager der dagslyset står for mye av opplysningen i bygningen, er det lite hensiktsmessig at taklyset står på full guffe. Ved å installere et styresystem vil lyset reguleres etter mengden dagslys som kommer inn i bygningen, samt tilstedeværelsen til de ansatte.

De ulike innstillingene åpner for muligheten til å velge om lyset skal skrus helt av i de delene av kontoret som ikke brukes, eller kun dimmes. Slike problemstillinger oppstår ofte i store kontorlandskap når ansatte jobber sent – det er nemlig ikke særlig hyggelig å føle at man jobber i en spotlight med mørklagte områder på alle kanter.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)