test

Dette bør du vite om el-kontroll

Vi koker oss kaffe på morgenkvisten, skrur på flombelysning når vi skal finne noe innerst i skapet og setter i gang oppvaskmaskinen når den er full etter middagen. Alle er dagligdagse oppgaver man ikke tenker noe særlig over, men som kun er mulig på grunn av elektrisitet.

Det er mye vi tar for gitt i hverdagen, men er det noe vi ikke skal undervurdere er det et elektrisk anlegg. For selv om alt durer og går uten problemer i mange år, kan det plutselig få fatale konsekvenser om ikke anlegget har blitt kontrollert på lang tid. Det er her regelmessig el-kontroll kommer inn i bildet.

 

Hva er en el-kontroll?

En el-kontroll skal, som det ligger i ordet, kontrollere at det elektriske systemet er som det skal. Den elektriske installasjonen undersøkes for eventuelle feil eller mangler som kan utgjøre en risiko for husstanden. Elektrisk utstyr blir gått over for å avdekke mulig brannfare eller feil.

Svært mange boligbranner i Norge skyldes nemlig tekniske feil på det elektriske anlegget eller elektrisk utstyr. Noe av grunnen er fordi en av tre boliger i landet har el-anlegg som ikke er beregnet for nåtidens strømforbruk. En annen grunn er at det ikke alltid er like enkelt for et utrent øye å oppdage feil på egenhånd. Uten regelmessig kontroll kan elektriske komponenter ulme over lenger tid uten at noen vet om det, for så en dag å bli en livsfare. Derfor er det viktig å engasjere en godkjent el-kontrollør med jevne mellomrom, helst hvert femte år.

Les også: Slik gjør du huset ditt sikkert før ferien

 

Dette sjekkes på en el-kontroll

Noe av det første en el-kontrollør gjør er å ta en titt i sikringsskapet. Her ses og kjennes det etter varmegang, jordingsfeil, misfarging og varme komponenter. Deretter blir skruene sett på for å sikre at de sitter.

Etter en grundig gjennomgang av sikringsskapet står elektriske apparater for tur. Kontrolløren undersøker om tilkoblet elektrisk utstyr som skal være jordet, er koblet til en jordet stikkontakt. Komponenter som ovn og oppvaskmaskin blir undersøkt og det tas stikkprøver.

Antall skjøteledninger som benyttes vil også være noe en kontroll tar for seg. Skjøteledninger skal nemlig ikke være en permanent løsning. Det skal kun benyttes som et mellomstadie før flere uttak på veggen blir installert, eller til midlertidige installasjoner som  juletre og lignende.

Svidd elektrisk utstyr, varmgang, downlights, ledninger og fastmonterte apparater blir alle undersøkt og vurdert fra topp til tå i boligen, slik at man er sikker på at alt er som det skal.

Før en el-kontroll finner sted kan du som boligeier få et overblikk over situasjonen ved å gjennomføre Egen-sjekken. Oppdager du noe utenom det vanlige gir det kontrolløren noen føringer på hvor problemene kan ligge.

Les også: 5 grunner til at du bør bytte ut de gamle lyspærene med LED-pærer

Regelmessig el-kontroll er viktig

Grundig sjekk: Noe av det første en el-kontrollør gjør er å ta en titt i sikringsskapet.

 

Hva koster en el-kontroll, og hvor lang tid tar det?

Både tidsbruken og prisen på en el-kontroll avhenger av størrelsen på boligen det er snakk om. Flere kvadratmeter og etasjer utgjør flere elektriske komponenter som må undersøkes. Gjennomsnittlig tid på en standard el-kontroll tar mellom 1-4 timer, og prisen varierer fra kr 2000,- til kr 5000,-. Ta kontakt med oss så kan vi gi deg en fastpris på kontroll av din bolig.

Les også: Derfor er samsvarserklæring viktig

 

Rabatt på forsikringen med el-kontroll

Når forsinkringselskapet med sikkerhet kan vite at det elektriske anlegget i boligen er oppdatert og godkjent av en el-kontrollør, vil dette få positive følger for boligeier. Mange forsikringsselskaper gir årlig rabatt på boligforsikringen til de som er flinke til å bestille regelmessige kontroller.

Husk at det kun er sertifiserte el-kontrollører som kan gjennomføre en el-kontroll. Forsikringsselskapene har strenge krav til hvordan en kontroll skal gjennomføres, og hvilke sertifiseringer personen som skal gjennomføre kontrollen må besitte. Kontrolløren må derfor enten være NEMKO- eller Veritas-sertifisert.

Elektriker’n Majorstua er en godkjent NEMKO-sertifisert kontrollør.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mandag-torsdag kl. 8-16, fredag kl. 8-15)